Obžalovaný Pavel Dvořák při soudním líčení v roce 2006

Obžalovaný Pavel Dvořák při soudním líčení v roce 2006 | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Amnestie v další vleklé kauze. Soud očistil manažera Progres Investu

  • 19
Vrchní soud v Praze zastavil kvůli prezidentské amnestii stíhání podnikatele Pavla Dvořáka viněného z podvodů firmy Progres Invest. Na druhého obžalovaného Vladimíra Michka se prezidentský pardon nevztahuje, je stíhán jako uprchlý.

Krajský soud v Hradci Králové vyměřil Michkovi loni v dubnu za podvod a neoprávněné podnikání nepravomocně osmiletý trest. Dvořák dostal o tři roky méně. Kromě toho muže potrestal zákazem činnosti ve vedení firem: Michkovi na deset let, Dvořákovi na pět. Oba také musí uhradit škodu několika desítkám poškozených, kteří se k řízení připojili.

Podle spisu obžalovaní v letech 1994 až 1997 ve více než šestatřiceti tisících případech připravili klienty o zhruba půl miliardy korun. Lidem a firmám slibovali vysoké zhodnocení vložených peněz (24 procent ročně či až dvanáctinásobek vložené sumy) při investici na deset let. Firma Progres Invest se zhroutila na podzim 1997 a v únoru 1998 ji soud poslal do konkurzu.

Firma za své existence provedla jen tři zanedbatelné investice, z nichž neměla žádný zisk. Stovky milionů prý byly převedeny do spřátelených firem, část peněz získali obchodní zástupci firmy či někteří klienti. "Můžeme se domnívat, že peníze šly ve prospěch Michka, ale není to prokázané," prohlásil loni v dubnu předseda trestního senátu Petr Mráka.

Zakladatel firmy Michek, souzený jako uprchlý, dostal u hradeckého soudu v roce 2006 devítiletý trest vězení, spoluzakladatel Dvořák tehdy odešel s trestem 6,5 roku. Vrchní soud však verdikt zrušil a rozhodl o vrácení věci k došetření, následně byla v kauze podána nová obžaloba. Státní zástupce si proti rozhodnutí o amnestii pro Dvořáka podal stížnost, zatím ji však podle soudce neodůvodnil. Definitivně tak rozhodne až Nejvyšší soud.

Amnestie vyhlášená prezidentem Václavem Klausem na Nový rok se týká kauz, u nichž stíhání trvá déle než osm let a sazba nepřevyšuje deset let, s výjimkou stíhání proti uprchlým.

,

Video