Zaměstnanci budou mít v EU více práv

Praha - Ministři sociálních věcí a zaměstnanosti Evropské unie se shodli na znění třech směrnic, které zlepšují postavení zaměstnanců na pracovišti. Podle návrhu první z přijatých směrnic, která v Radě ministrů vyvolala největší diskuzi a která musí být ještě schválena Evropským parlamentem v rámci spolurozhodovací procedury, budou muset být zaměstnanci informováni o významných strukturálních změnách ve společnostech, o připravované restrukturalizaci

a hromadném propouštění. Další směrnice upravují bezpečnost na pracovištích a rovnoprávnost mužů a žen v zaměstnání.

Povinnost konzultovat některá rozhodnutí se zástupci zaměstnanců se dotýkají středních a větších firem, které zaměstnávají buď minimálně 20 zaměstnanců na jednom pracovišti nebo 50 osob v rámci několika poboček. Proti rozhodnutí Rady ministrů již protestovali zástupci Federace zaměstnavatelů, zatímco odbory nové předpisy o povinnosti konzultovat se zaměstnanci vesměs vítají.

Na počátku jednání se SRN, Dánsko, Velká Británie a Irsko stavěly proti přijetí této směrnice, ale v průběhu jednání došlo k posunu a Velká Británie zůstala jedinou zemí, která nesouhlasila se zněním směrnice. I přesto došlo nakonec ke kompromisu a ministři sociálních věcí a zaměstnanosti schválili jednomyslně znění směrnice. Zástupci Velké Británie a Itálie však podmínili svůj souhlas se směrnicí stanoviskem svých nových vlád.

Směrnice, kterou navrhla Evropská komise v roce 1998, reagovala na uzavření továrny společnosti Renault a s tím spojené masové propouštění. I v tomto a loňském roce provázely restrukturalizace nadnárodních společností v Evropě (Danone, Marks&Spencer) protesty odborů proti hromadnému propuštění. Nová směrnice má směřovat k tomu, aby odbory a zaměstnanci věděli s dostatečným předstihem o případných potížích společnosti či o jejích klíčových plánech do budoucna.
Předpokládá se, že směrnice vstoupí v platnost v druhé polovině tohoto roku a bude obsahovat až sedmiletá přechodná období.


Video