Václav Havel spolu s dalšími osobnostmi kritizuje čínskou vládu za její politiku vůči Tibetu.

Václav Havel spolu s dalšími osobnostmi kritizuje čínskou vládu za její politiku vůči Tibetu. | foto: Profimedia.cz

Vystupňujte tlak na Čínu kvůli Tibetu, vyzývá Havel svět

  • 241
Václav Havel společně s dalšími osobnostmi vyzývá čínskou vládu k dialogu. Událostmi v Tibetu a v sousedních provinciích jsou hluboce znepokojeni.

Nedávné události v Tibetu a sousedních provinciích jsou důvodem k hlubokému znepokojení. Rozehnání pokojného protestního pochodu organizovaného tibetskými mnichy, které vedlo k vlně neklidu, brutálně potlačeného čínskou armádou a policií, vyvolalo v celém demokratickém světě rozhořčení.

Jako před rokem 1989...
Reakce čínských úřadů na protesty v Tibetu dává vzpomenout na totalitní praktiky, které si mnozí z nás pamatují z dob před rokem 1989, kdy ve střední a východní Evropě padl komunismus: nelítostná cenzura domácích sdělovacích prostředků, rušení zpravodajství zahraničních médií Číňany, odepírání víz zahraničním novinářům a svalování viny za nepokoje na „dalajlámovu spikleneckou kliku“ a další blíže nespecifikované temné síly, které jsou údajně manipulovány ze zahraničí. Také jazyk používaný některými představiteli čínské vlády a oficiálními čínskými médii připomíná nejhorší časy stalinistické a maoistické éry. Nejnebezpečnějším vývojem v této nešťastné situaci je však současná snaha odříznout Tibet od zbytku světa.

V době, kdy píšeme tento článek, je zřejmé, že se čínští vládci snaží ujistit svět, že v Tibetu opět zavládl mír, klid a „harmonie“. Tento druh míru a pokoje ovšem všichni známe z předchozích událostí v Barmě, na Kubě, v Bělorusku i v několika dalších zemích – říká se mu hrobové ticho.

"Maximální zdrženlivost" nestačí
Pouhé vyzývání čínské vlády, aby při jednání s tibetským lidem projevovala stejně jako vlády dalších zemí z celého světa „maximální zdrženlivost“, je příliš slabou reakcí. Mezinárodní společenství, počínaje Organizací spojených národů a konče Evropskou unií, sdružením ASEAN a dalšími mezinárodními organizacemi i jednotlivými státy, by mělo použít všechny možné prostředky k vystupňování tlaku na čínskou vládu, aby:

- umožnila zahraničním sdělovacím prostředkům i mezinárodním vyšetřovacím misím vstup do Tibetu a přilehlých provincií, kde budou moci objektivně prozkoumat, co se zde děje;

- propustila všechny, kdo jen pokojně využívali svých mezinárodně garantovaných lidských práv, a zasadila se o to, aby nikdo nebyl vystaven mučení a nespravedlivému procesu;

- zahájila smysluplný dialog se zástupci tibetského lidu.

Nebudou-li tyto podmínky splněny, měl by Mezinárodní olympijský výbor vážně posoudit, zda je dobré pořádat letošní letní olympijské hry v zemi, jejíž součástí je i tiché pohřebiště.

. Autoři

Václav Havel je bývalý prezident České republiky, André Glucksmann je francouzský filozof, Yohei Sasakawa je japonský filantrop, Hasan bin Talál je prezident Arabského myšlenkového fóra a emeritní prezident Světové konference náboženství za mír, Frederik Willem de Klerk je bývalý prezident Jihoafrické republiky a Karel Schwarzenberg je ministr zahraničí České republiky.

Copyright: Project Syndicate, 2008.

Video