Video ukázalo vraždu v troskách vrtulníku

  • 1516
Iráčtí rebelové zveřejnili video s vraždou člena posádky civilního vrtulníku. Podle CNN se jednalo o bulharského pilota. Přežil pád stroje, který byl ve čtvrtek sestřelen u Bagdádu. Když chtěl před ozbrojenci utéct, zastřelili ho kalašnikovem.

Video začíná během kameramana k hořícím troskám. V záběru se objevují dvě těla, jedno z nich značně zuhelnatělé s ohořelým oblečením.

Kamera pak krátce zabere muže s kalašnikovem stojícího vedle kameramana a stočí se do vysoké trávy, kde leží na zádech muž s prořídlými šedými vlasy v modré letecké kombinéze.

Podle CNN se jedná o Lubomira Kostova, jednoho z bulharských pilotů. Záběry ukazují, že krvácí z pravé strany hlavy. Rebelové mu pomáhají vstát a přinutí ho jít. Po chvíli na něj zahájí palbu z automatických zbraní a muž se zhroutí.

Jeden střelec ještě vypálí řadu ran do ležícího těla a je slyšet, jak někdo volá Allahu akbar (Alláh je velký).

V psaném prohlášení k videosekvenci povstalci tvrdí, že pilota, který přežil sestřelení, zastřelili "odplatou za muslimy zabité ve fallúdžské mešitě". Jde zřejmě o narážku na to, jak američtí vojáci dobývali loni v v listopadu město Fallúdža v Iráku a posléze jeho mešitu, kam se povstalci stáhli, píše agentura AP.

V bulharském civilním vrtulníku Mi-8, který rebelové ve čtvrtek severně od Bagdádu sestřelili pancéřovkou, zahynulo 11 lidí, z toho šest Američanů, tři Bulhaři a dva Fidžané.

Je to zřejmě první sestřelený civilní letoun od zahájení války v Iráku v roce 2003. Stroj si průběžně pronajímaly různé firmy pro dopravu lidí, tentokrát prý letěl pro kanadskou společnost Skylink. Ke zničení helikoptéry se přihlásila organizace sítě Al-Kajda v Iráku.

VIDEO:
Záběry iráckých rebelů
(upozorňujeme, že na videu jsou drastické záběry)

U trosek vrtulníku leží muž v modré letecké kombinéze. Z pravé strany hlavy krvácí. Rebelové mu pomáhají vstát a přinutí jej jít. Po chvíli na něj zahájí palbu z automatických zbraní a muž se zhroutí. (21. dubna 2005)

V bulharském civilním vrtulníku Mi-8, který rebelové ve čtvrtek severně od Bagdádu sestřelili pancéřovkou, zahynulo 11 lidí. (21. dubna 2005)

Zraněný člen posádky vrtulníku prosí Iráčany o pomoc. (21. dubna 2005)

,

Video