Unie odsunula jednání o vstupu Chorvatska

  • 39
Evropská unie odložila na neurčito začátek vstupních rozhovorů s Chorvatskem. Jejich zahájení bylo plánováno na zítřek. Unie Chorvaty trestá za to, že nevydali soudnímu tribunálu v Haagu bývalého generála Gotovinu. Ten je viněn z válečných zločinů během válek na Balkáně.

"Zahájení vstupních rozhovorů se odkládá," uvádí se v prohlášení ministrů zahraničí pětadvaceti členských států unie. Zatím nebylo stanoveno žádné nové datum, kdy by jednání měla začít.

Většina členských států byla proti tomu, aby Unie zahájila vstupní s Chorvatskem dříve, než Chorvati předají soudnímu tribunálu OSN pro bývalou Jugoslávii v Haagu bývalého generála Anteho Gotovinu. Ten je obviněn z válečných zločinů.

Jako povzbuzení pro Záhřeb ale ministři schválili jednací rámec pro případné rozhovory o přistoupení Chorvatska k Unii.

Vrchní žalobkyně haagského tribunálu opakovaně Evropské unii sdělila, že chorvatská vláda neudělala dost pro to, aby Gotovinu vydala. "Chorvatsko nespolupracovalo tak, jak by podle nás mělo," komentoval to britský ministr zahraničí Jack Straw.

Vláda v Záhřebu naopak tvrdí, že udělala vše, co mohla. Gotovina podle Záhřebu není na jejich území. Mnozí Chorvaté považují Gotovinu za národního hrdinu.

Bývalý člen francouzské cizinecké legie Ante Gotovina je na útěku od roku 2001, kdy byl obviněn ze zločinů proti lidskosti. Dopustit se jich v roce 1995 při dobývání srbské enklávy v Chorvatsku. Gotovina je viněn ze zabití nejméně 150 Srbů a loupení a ničení jejich majetku.

Podle agentury Reuters bylo pro zahájení vstupních rozhovorů s Chorvaty jen sedm členských států Unie. Názor Rakouska, Maďarska, Slovinska, Malty, Irska, Litvy a Kypru byl ale menšinový.

Mnozí Chorvaté považují bývalého generála Gotovinu za hrdinu. Billboard s jeho fotografií stojí například u vjezdu do města Kastel Stari nedaleko Splitu. (15. března 2005)

,

Video