Umělec sám zkonzumoval několik svých knedlíčků při happeningu. Ilustrační foto

Umělec sám zkonzumoval několik svých knedlíčků při happeningu. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Umělec nabízí polévkové knedlíčky z vlastního tuku

  • 33
"Sněz mě, jsem umění!" Taková cedulka leží v galerii v dánském Aalborgu před talířem s polévkovými knedlíčky, které připravil provokující chilský umělec Marco Evaristti z vlastního tuku. Jedno balení i s Evaristtiho fotografií přijde gurmána na 4390 dolarů. Dobrou chuť!

Jak vlastně umělec knedlíčky vyrobil? Použil k nim vlastní tuk, který mu odebrali při liposukci. Tu si nechal provést jedině proto, aby mohl připravit neobvyklou "pochoutku".

Několik polévkových knedlíčků sám zkonzumoval při happeningu a zbytek zakonzervoval a překřtil je na "kuličky z Markova tuku". Umístil je v instalaci neonových trubek v aalborgské galerii.

Tyto nefalšované "domácí" knedlíčky jsou jen další položkou na seznamu kontroverzních uměleckých projektů Evaristtiho, který se v roce 1963 narodil v Chile, ale od roku 1985 žije v Dánsku.

K jeho kouskům patří například výstava obrazů malovaných heroinem, kokainem a krví infikovanou virem HIV nebo jiná expozice, na níž mohli návštěvníci kdykoliv zmáčknout tlačítka mixérů, v nichž byly zlaté rybičky.

Tisíci litrů potravinářské červeně také předloni nabarvil jeden grónský ledovec.

Mýdlo z premiéra
Evaristti ale není prvním umělcem, kterého napadlo zužitkovat lidský tuk. V polovině loňského roku představil švýcarský výtvarník Gianni Motti mýdlo, které údajně vyrobil z tuku italského premiéra Silvia Berlusconiho. - více zde

"Díky dobrým konexím jsem získal cosi podobného medúze, strašlivě to zapáchalo, asi jako žluklé máslo nebo hodně starý tuk na smažení," řekl tenkrát Motti.

"Udělat mýdlo z Berlusconiho tuku mě napadlo, když jsem si uvědomil, že se obvykle dělá z prasečího tuku. Řekl jsem si, že by bylo případné, kdyby si lidé umývali ruce kouskem Berlusconiho," prohlásil umělec. Cenu mýdla stanovil na 15 tisíc eur.

,

Video