Tulení miminko v chomutovském zooparku

Tulení miminko v chomutovském zooparku - Tulení miminko při narození vážilo 13,5 kilogramu a měřilo necelý metr. (1. března 2007) | foto: Martin Adamec, MF DNES

Tulení kluk váží 13,5 kilogramu a měří skoro metr

Pořádný tulení kluk se ve středu po poledni narodil v chomutovském zooparku. Mládě vážilo 13,5 kilogramu a měřilo 97 centimetrů. Park se tak může pochlubit už desátým mládětem tuleně kuželozubého. Matkou všech je patnáctiletá Taške, otcem samec Kašek.

Taške je od loňského roku i rekordmankou, poprvé v Česku totiž porodila dvojčata. "Fred a George se koncem loňského roku přestěhovali do zoo v Košicích, malý bratr se tak s nimi nesetká," řekl mluvčí zooparku Martin Pilař.

Ihned po porodu se ošetřovatelům díky zábraně podařilo mládě zachytit před pádem do vody. "Jeho srst by totiž snadno nasákla, a hrozilo by utonutí," vysvětlil Pilař. V Chomutově se tento případ stal před devíti lety, kdy Taške porodila do vody a pracovníci zooparku už mládě nedokázali zachránit.

Už od prvních dnů mohou mládě návštěvníci parku pozorovat. Jméno dostane až v dubnu na Den Země, kdy ho pokřtí některá celebrita. "Kdo tentokrát přijede, zatím nevíme. Já mláděti zatím říkám Lumír, protože se narodil na Lumíra, a ošetřovatelka Teddy," popsal Pilař.

Tuleň kuželozubý je největším a nejvzácnějším ze tří druhů tuleňů vyskytujících se v Baltském moři. Tuleni se dožívají dvaceti i více let a ve volné přírodě se vyskytují jen v Botnickém zálivu Baltského moře a v okolí britských ostrovů.


Video