Teroristé sťali tři irácké gardisty

  • 17
Radikálové sťali tři příslušníky irácké Národní gardy. Vinili je ze špionáže pro americké jednotky v Iráku. Záznam pořízený teroristy vysílala Al Džazíra. Maďarský premiér oznámil, že jeho země stáhne své vojáky z Iráku do konce března 2005.

Televize Al Džazíra vysílala záznam, který prý pořídila skupina nazývající se Brigády irácké cti. Jsou na něm tři muži, za nimiž stojí maskovaný radikál.

Samotné stětí podle svého vyjádření Al Džazíra vysílat nebude.

Trojice mužů, kteří se na záznamu prokazovali identifikačními kartami, se podle Al Džazíry během zadržování teroristům přiznala k tomu, že pomáhala Američanům při zátazích na povstalce.

Z Iráku zároveň přišla informace o nálezu třech těl bez hlavy. Policie je objevila u mostu přes řeku Tigris v Bagdádu. V této oblasti je takzvaná zelená zóna, ve které jsou irácké úřady a ambasády USA a Velké Británie.

Zatím není jasné, jestli těla patří zavražděným gardistům, nebo se jedná o oběti jiného zločinu, který se mohl odehrát v Bagdádu.

Maďaři se vrátí domů
Nový maďarský premiér Ferenc Gyurcsány oznámil, že jeho země stáhne do konce března 2005. Do vlasti se vrátí všech 300 vojáků, kteří v Iráku plní nebojové úkoly. Maďarskou účast po boku USA kritizovali lidé i opozice.

"Jsme vázáni zůstat v Iráku do (iráckých) voleb. Zůstat déle je nemožné," prohlásil Gyurcsány.

,

Video