Obyvatelé vesnice trpí z nedostatku slunce depresemi.

Obyvatelé vesnice trpí z nedostatku slunce depresemi. | foto: Profimedia.cz

Systém zrcadel zalije tyrolskou vesnici sluncem

  • 13
Vesnice Rattenberg v rakouském Tyrolsku nechce dál žít v zimním šeru. Obec už devět století leží ve stínu alpských vrcholků. Od listopadu do února do ní proto nepronikne jediný sluneční paprsek. Světlo by do ní mohla přinést počítačem řízená zrcadla odrážející sluneční paprsky.

Vesnička leží 40 kilometrů východně od Innsbrucku. Z jižní strany se nad ní vypíná do výše 910 metrů nad mořem hora Stadtberg, která během čtyř zimních měsíců brání slunečním paprskům.

K tomu, aby se mohla vesnice dostat z přítmí a aby se jejích 467 obyvatel mohlo zbavit zimní trudnomyslnosti, má posloužit na šedesát zrcadel, která budou rozmístěna tak, aby odrážela slunce na krásné barokní fasády v centru obce.

Ve spolupráci s laboratoří Bartenbach z Aldrasu, která se specializuje na světelné jevy, by měla být do jara 2007 instalována třicítka solárních panelů v obci Kramsach, jež se nachází o 500 metrů výše než Rattenberg, a během zimy je zalita sluncem.

"Zrcadla budou řízena počítačem, aby kopírovala pohyb Slunce. Světlo budou odrážet do stabilních zrcadel na opevnění ze 17. století, které se nachází na Stadtbergu," vysvětlil Markus Peskoller, který za projekt v laboratoři Lichtlabor odpovídá.

Starosta chce lidem ulevit od depresí
Druhá sada zrcadel pak podle něj bude přenášet paprsky na deset vybraných bodů v centru obce. "Tento trochu šílený projekt jsme spustili v roce 2003 na základě průzkumu, v němž každý pátý obyvatel uvedl, že kvůli nedostatku slunce v zimě trpí depresemi," uvedl starosta Rattenbergu Franz Wurzenrainer.

Pro lékaře sezonní změny duševního stavu způsobené nedostatkem světla nejsou ničím novým. "Vyznačují se velkým smutkem, doprovázeným únavou, problémy se spánkem a pocity, že je člověk k ničemu," vysvětluje psycholog Franz Schwanitz z univerzity v Innsbrucku.

"V zimě nemám skoro na nic náladu," potvrzuje řezbář Johann Arzberger, který bydlí na hlavní rattenbergské ulici. Kvůli čtyřměsíčnímu permanentnímu přítmí navíc v zimě nepřijíždí moc turistů, stěžuje si Reinhard Lotz, ředitel hotelu Gasthof Schlosskeller.

Zrcadla mají zvýšit turistický ruch
Kvůli šeru ve vesnici ubývá i obyvatel. Během uplynulých pěti let přišel Rattenberg o desetinu populace a podle radnice je prázdných na padesát ubytovacích jednotek. "Musíme tu udržet lidi," namítá starosta na otázku, jak vesnice zaplatí dva miliony eur za projekt, jehož rozpočet je stejný jako roční rozpočet obce.

Projekt je přitom stále ve studijním stádiu a nikdo nemůže zaručit, že systém bude fungovat. "Technická omezení jsou značná," přiznává Peskoller. Podle něj jde přitom o světový unikát. "Zrcadla budou muset být extrémně přesná a dokonale plochá, aby to fungovalo," dodal.

Leopold Kisslinger, který provozuje jednu z šesti výroben křišťálového skla ve vesnici, tvrdí, že sklo Rattenberg vždycky zachránilo. "Pokud budeme mít tento systém, přijedou sem davy turistů," doufá. Stejné nadšení sdílí i jeden ze dvou místních pekařů, který už peče zákusek "Der Spiegel", tedy "zrcadlo".

,

Video