Střela zabila v Bagdádu dva Brity

  • 5
Čtyřmi kinosály v severoiráckém Mosulu otřásly exploze. Podle policie útočníci použili jen malé množství výbušnin a zřejmě nikoho nezabili. Životy si naopak vyžádal útok v centru Bagdádu. Protitanková střela zasáhla u vjezdu do sídla koaličních sil auto s britskou ochrankou.

Čtyři exploze otřásly kinosály v centru Mosulu asi hodinu po poledni místního času.

Kina se po pádu Saddámova režimu stala častým terčem islámských radikálů, kteří je obviňují z promítání nemravných filmů.

Další útok se odehrál v centru Bagdádu asi 50 metrů od jednoho z hlavních vjezdů do sídla americké administrativy, takzvané Brány zabijáků. Protitanková střela zasáhla obrněné auto soukromé bezpečnostní agentury.

Podle Reuters zahynuli nejméně dva Britové, další cizinec je vážně zraněný. Podle očitých svědků auto doslova vylétlo do vzduchu a začalo hořet. Američtí vojáci po útoku informovali o čtyřech obětech.

Hodinu poté se ozval ze sousedství zelené zóny další výbuch.

Atentátníci zaútočili u jiného vjezdu do ústředí koaliční správy už před týdnem. Výbuch nálože v automobilu tehdy nepřežil šéf irácké prozatímní vlády Izzadín Sálim.

Nálož se stala osudnou i dalším Iráčanům. Automobil se třemi lidmi včetně malého dítěte najel na bombu nastraženou na bagdádské ulici, po níž jen několik minut předtím projel americký vojenský konvoj.

Na bagdádském předměstí Sadr bojují američtí vojáci s přívrženci radikálního duchovního Muktady Sadra. Podle oblastního velení Američané zabili během noci šestadvacet vzbouřenců, nemocniční zdroje hovoří o osmnácti.

Oficiální statistiky o počtu zabitých Iráčanů nejsou k dispozici. Neoficiálně v Iráku od začátku spojenecké invaze zahynulo až 6300 iráckých policistů a vojáků a kolem jedenácti tisíc civilistů.

U vjezdu do sídla americké administrativy v Bagdádu vybuchla nálož. Zabila několik lidí. (24. května 2004)


Video