Saddámův guvernér se vydal vítězům

  • 28
Spojenci by už s kartami Saddámových prominentů uhráli barvu. V Bagdádu se jim dobrovolně vzdala křížová osmička, bývalý guvernér provincie Basra. Valíd Hámid Taufík Tikrítí se vydal do rukou Iráckého národního kongresu. USA už mají víc než čtvrtinu hledaných prominentů.

"Společně se svým otcem přijeli k úřadu Iráckého národního kongresu (INC) ze svého bagdádského úkrytu," uvedl mluvčí organizace Záb Setna.

"Byli jsme s ním v kontaktu přes prostředníky a přesvědčili ho, aby se sám vzdal," doplnil mluvčí.

V úřadu ho přijali představitelé INC a amerického ministerstva obrany. Američané ho nyní vyslýchají. Na seznamu hledaných prominentů figuruje Valíd Hámid Taufík Tikrítí až na 44. místě.

Spojenci obklíčili jihoirácké město Basra už během prvních dnů války. Britové tehdy oznámili, že zajali významného generála. Taufík vystoupil v televizi al-Džazírá a zprávu popřel. Britové ji později vzali zpátky.

Exguvernér je patnáctým dopadeným a celkově šestnáctým odhaleným představitelem Saddámova režimu. - celý seznam zde

Spolupracovníci INC už údajně vyjednávají i s dalšími lidmi ze seznamu svržených mocných. Irácký národní kongres Ahmada Šalabího je jedním z nejvlivnějších politických subjektů nového Iráku.

Naposledy se v pondělí vzdal spojencům Saddámův poradce a exministr ropného průmyslu Ámir Muhammad Rášid Ubajdí. - více zde

Zatím nejvyšším dopadeným Iráčanem je vicepremiér Tárik Azíz, který se vzdal americkým jednotkám v Bagdádu. - více zde

Spojenci mají dalšího prominenta Saddámova režimu. Guvernér provincie Basra Valíd Hámid Taufík Tikrítí je na seznamu spojenců křížovou osmičkou. (29. dubna 2003)


Video