Saddám dopomohl k dalšímu zatýkání

  • 105
Zadržení Saddáma Husajna dovedlo americké jednotky v Iráku k dalším hledaným prominentům svrženého režimu. Napomohly k tomu tajné informace získané při výslechu exprezidenta a dokumenty nalezené v jeho aktovce. Ve vězení skončily nejméně dvě klíčové postavy.

"Dokumenty a informace vedly k dopadení dvou důležitých mužů," potvrdil agentuře Reuters kapitán Jason Beck z 1. obrněné divize armády USA.

Důstojník zadržené neidentifikoval, prohlásil nicméně, že jeden z nich je vysoký představitel spojený se svrženým iráckým vůdcem. - o dopadení Saddáma více zde

Z 55 lidí na americkém seznamu nejhledanějších iráckých představitelů zbývá k dnešnímu dni dopadnout již jen čtrnáct, kteří nebyli zabiti nebo zadrženi. - celý seznam zde

Podle agentury AP zadržely americké jednotky od Saddámova zatčení jednoho předního činitele bývalého iráckého režimu, který je dovedl na stopu několika dalších.

"Již jsme dokázali polapit několik klíčových osob zde v Bagdádu. Získali jsme přesvědčivé důkazy o jedné z buněk," řekl prohlásil brigádní generál Mark Hertling z 1. obrněné divize.

Všichni zatčení jsou v současné době vyslýcháni. "Očekávají se další razie," podotkl Hertling, který také potvrdil nález aktovky v místě Saddámova sobotního zadržení.

"Bylo tam množství věcí, které můžeme využít," tvrdí Hertling, podle něhož materiály z aktovky společně s výslechem někdejšího iráckého prezidenta poskytly "spojovací body" prospěšné při odhalování činnosti iráckého odporu.

Americký prezident George Bush dnes prohlásil, že Saddám čeká veřejný proces pod mezinárodním dohledem. Jeho osud musí být v rukách Iráčanů, míní Bush, který odmítl komentovat, zda si Saddám zaslouží trest smrti. - více zde

Saddámův osud zůstává nejasný. Podle CNN byl převezen na základnu v Kataru. Irácká vládní rada to popřela s tím, že tyran je vyslýchán v Iráku. Neřekl zatím nic podstatného, přiznal americký ministr obrany Donald Rumsfeld. - více zde

, ,

Video