Radikálové v Iráku zabili desítky lidí

  • 695
Irákem po relativním klidu provázejícím volby opět zmítá násilí. Sebevražedný útok ráno zabil jedenáct lidí před nemocnicí v Mosulu. Radikálové také zaútočili na policejní stanici v Bákubě. Tam zahynulo čtrnáct lidí včetně civilistů.

Před nemocnicí v severoiráckém Mosulu se odpálil sebevrah v autě. Exploze zabila nejméně jedenáct lidí, na silnici po ní zůstal velký kráter a pět zničených aut.

Jen o několik desítek minut později se silná exploze ozvala na jiném místě Iráku. Nálož vybuchla před policejní stanicí ve městě Bákubá severozápadně od Bagdádu. Podle prvních zpráv čtrnáct lidí zemřelo, třináct dalších je zraněných.

Úřady zatím neoznámily, kolik je mezi oběťmi policistů. Radikálové se na policisty a irácké gardisty zaměřují často. Naposledy v neděli v noci zaútočila skupina ozbrojenců na policejní stanici asi osmdesát kilometrů jižně od Bagdádu.

V hodinové přestřelce zahynulo dvaadvacet vojáků a policistů, uvádí agentura AP. V boji zemřelo také čtrnáct útočníků, kteří měli automatické zbraně a raketomety.

V neděli také zatím neznámí ozbrojenci unesli v Bagdádu čtyři Egypťany. Zaměstnance telekomunikační společnosti přepadli u jejich domu na západě irácké metropole. K únosu se zatím nikdo nepřihlásil.

Hned dvě skupiny naopak prohlašují, že zadržují unesenou italskou novinářku Giulianu Sgrenovou. Jedna z nich - Organizace džihádu - požaduje, aby Itálie stáhla své síly z Iráku. Jinak prý ženu během pondělí zabije. - více zde

,

Video