Proti Turecku v EU vyráží česká petice

  • 109
Představa tureckého členství v Evropské unii vyvolává diskuse nejen mezi politiky, ale i mezi veřejností. V Česku se dokonce zrodila petice, která proti Turecku v EU bojuje. Petice, pod kterou se je od úterka možné podepsat v Praze a Brně, je adresována české vládě.

"Cílem petice je přimět vládu ČR, aby 17. prosince 2004 na summitu Evropské unie hlasovala proti zahájení přístupových rozhovorů s Tureckou republikou o jejím členství v EU," říká za organizátory petice David Grešák.

Budoucí členství Turecka, které už je členem NATO, v Evropské unii má mezi českými politiky podporu. Proti se staví hlavně křesťanští demokraté. - více zde

Petiční archy s podpisy chtějí organizátoři 15. listopadu předat premiéru Grossovi. Podpisy začínají sbírat v úterý 9. listopadu na několika místech Prahy a v Brně.

"Turecko je přes veškerou snahu v klíčových oblastech vzdáleno standardům běžným v zemích unie. Z geografického hlediska navíc jasně patří do Asie," uvádí se v textu petice.

Autoři poukazují i na problémové vztahy Turecka se sousedy, porušování lidských práv v zemi a slabou ekonomiku.

"Také je nutné upozornit na závěry posledních výzkumů veřejného mínění v zemích EU, které jasně ukazují, že možnost tureckého členství v EU se setkává spíše s odmítavým stanoviskem evropských občanů," stojí také v textu.


Video