Po internetu se šíří Saddámovo poselství

  • 20
Po internetu se šíří písemné poselství připisované Saddámu Husajnovi. Bývalý irácký diktátor vyzývá Iráčany k odporu proti americkým a britským invazorům a k bojkotu všech, kteří jsou určeni ke správě země. Dopis přišel faxem do redakce zpravodajského serveru Middle East Online.

"Bojujeme za vyhnání zbabělých amerických a britských nepřátel, vyzýváme vás k bojkotu všech, které zločinní invazoři určují ke správě Iráku," uvádí se v dopise, který je označen jako čtvrté psané poselství Saddáma Husajna.

Poselství podle agentury AFP zveřejnil v úterý server www.middle-east-online.com.

Text má datum 25. května a je adresován všem mudžáhidínům, "srdnatým synům arabského národa" a členům arabské a socialistické strany Baas. Vyzývá k pronásledování všech zrádců, kteří podporují okupaci či těch, kteří s okupanty přišli.

"Bojkotujte Američany a chopte se zbraní, abyste zničili zločinnou Ameriku. Bratři svaté války, dejte všem Američanům a Britům pocítit, že budou žít ve strachu, neklidu a děsu, dokud neodejdou z Iráku a nezmění svůj postoj k sionistické a zločinecké okupaci Palestiny," píše se v poselství.

Na stejné webové stránce bylo zveřejněno také komuniké, podepsané "generálním velením ozbrojených sil, odporu a iráckého osvobození", které se přihlásilo k úternímu útoku ve městě Fallúdža. Dva američtí vojáci byli při něm zabiti a devět utrpělo zranění. - Irácká Falludža je noční můrou spojenců

"Skupiny zvláštních sil, brigády Farúk a členů strany Baas uskutečnily v oblasti Fallúdže společné operace ke zničení amerického nepřítele," tvrdí se v dokumentu.

"Brigády Farúk, vojenská organizace islámského odporu, se přihlašuje k zodpovědnosti za smrt amerického vojáka v Bagdádu. Tato organizace jedná společně s generálním velením iráckých ozbrojených sil a bývalý viceprezident Táhá Jasín Ramadán na organizaci dohlíží," pokračuje poselství. 

Pravost dopisu připisovaného Saddámu Husajnovi ani komuniké generálního velení ozbrojených sil není možné potvrdit. Správci stránky došly obě písemnosti faxem.

Předchozí tři vzkazy přisuzované Husajnovi otiskl arabský deník Al-Kuds al-Arabí, vycházející v Londýně. Poselství se začala objevovat po pádu Saddámova režimu 9. dubna. 

,

Video