Nejchytřejší jsou Švédové, zjistil Brusel

  • 60
Evropská komise prověřila znalosti Evropanů. Tři z deseti si podle průzkumu myslí, že Slunce obíhá okolo Země. K opačnému, vědeckému názoru, se přiklonily dvě třetiny dotázaných. Komise sice nezveřejnila hodnocení, ale z výsledků vyplývá, že se Česko umístilo nad průměrem.

Autoři průzkumu nachystali dotázaným i další chytáky s pozoruhodnými výsledky.

Každý desátý Evropan si například myslí, že radioaktivní mléko je po převaření bezpečné. Každý pátý se zase domnívá, že o pohlaví potomka rozhodují matčiny geny, čtvrtina tvrdila, že pravěcí lidé obývali Zemi společně s dinosaury a téměř polovina se plete v názoru, že antibiotika zabíjejí viry stejně jako bakterie.

Test vyhrálo Švédsko se 79 procenty správných odpovědí před Dánskem, Nizozemskem a Finskem. Česko obsadilo podle celkové tabulky pátou příčku (74 procent), a to před Němci, Francouzi a Brity.

Na třinácté příčce skončili Slováci, těsně za Maďary a o vlásek nad průměrem "pětadvacítky". Do ankety se zapojily i čtyři kandidátské státy, Švýcarsko, Norsko a Island. Jen 44 procent správných odpovědí má poslední Turecko.

Průzkum Evropské komise potvrdil, že většina Evropanů považuje za žádoucí investovat více peněz do vzdělávání, vědy, výzkumu a vývoje.

Evropská unie.


Video