Mobily pro šéfy armády připomínají tamagoči

  • 21
V zajatce speciálních šifrovacích mobilů se během summitu NATO v Praze přeměnili šéfové ministerstva obrany. Neustále je dobíjejí a neustále do nich strkají identifikační karty. Pokud to opomenou, mobilům buď brzy dojde "šťáva" (spotřebovává ji kódovací systém), nebo se jim automaticky vymažou šifrovací klíče.

Na druhé straně jim mobil NSK 200 od norské firmy Konsberg umožňuje mluvit do éteru i o tajných záležitostech bez rizika odposlechu. Pokud jim NSK někdo ukradne, bez karty ztratí své vlastnosti.

"Není to příjemné, celého mne mobil pohlcuje. Nemusím ho sice přebalovat a krmit jako počítačové zvířátko tamagoči, ale jinak ta péče vyjde nastejno. Když na ni zapomenu, umře mi mobil stejně jako tamagoči. Jo - to je dost trefná přezdívka, " říká spolupracovník ministra obrany Jaroslava Tvrdíka.

"Dobrý den, pane ministře, prý jste v zajetí tamagoči?" ptáme se. Tvrdík se nadechne k odpovědi, ale pak se jen potutelně usmívá a odbývá otázku mávnutím ruky.

S mobilem tamagoči je to stejné, jako když strojvedoucí vlaku musí každých dvacet vteřin zmáčknout tlačítko, aby bylo počítači lokomotivy jasné, že neusnul. Armádnímu tamagoči se sice můžete věnovat ve větších přestávkách, ale i tak je to pro jejich majitele fuška.

"Ale učím se s tím - byť se skřípěním zubů - žít. Hergot! Kde jen mám tu identifikační kartu? Ale co: byli jsme před tamagočim, budeme i po něm," říká furiantsky Tvrdíkův kolega. Mobil stojí 240 000 korun.


Video