Lanýž je opravdová vzácnost. Gram lanýže má větší hodnotu než gram zlata. Ilustrační foto.

Lanýž je opravdová vzácnost. Gram lanýže má větší hodnotu než gram zlata. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Italský lanýž přinesl charitě rekordních 95 tisíc eur

Bílý lanýž o váze 1,2 kilogramu pocházející z italského Piemontu byl na nedělní charitativní aukci v Londýně vydražen za rekordních 95 tisíc eur. Podle italské agentury ANSA se majitelem tohoto kulinářského skvostu stal bankéř z Hongkongu. Aukce se zúčastnil přes satelit.

Částka, která v přepočtu činí téměř tři miliony korun, výrazně převyšuje hodnotu obdobné transakce z listopadu loňského roku. Tehdy majitel luxusní londýnské restaurace Zafferano koupil na aukci v italské Florencii pro své mlsné hosty toskánský lanýž vážící 852 gramů za 52 tisíc dolarů (1,3 milionu korun).

Dalších pět výrazně menších lanýžů, které v neděli nabízela aukční síň Christie's, zůstalo v Londýně. Čtyři kousky zakoupil za téměř 13 700 eur (411 tisíc korun) šéf vyhlášeného restaurantu Luciano, pátý získal za 2600 eur (78 tisíc korun) šéf neméně vyhledávané restaurace Fiore.

Utržené peníze získají tři potřebné organizace, uvedla ANSA.

Zatím ovšem není jasné, kdy si na lahůdkách pochutnají movití hosté londýnských restaurací. Po loňské aukci ve Florencii například skončil lanýž poměrně nadlouho v lednici restaurace Zafferano, než si lidé jako herečka Gwyneth Paltrowová či ruský miliardář Roman Abramovič našli čas, aby jídlo ochucené touto nesmírně aromatickou houbou ochutnali.


Video