Holubův památník v Holicích vystavuje kapského lva v životní velikosti. (18.6.2009)

Holubův památník v Holicích vystavuje kapského lva v životní velikosti. (18.6.2009) | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Holice mají největšího vyhynulého lva na světě. Díky Holubovi

  • 4
Cestovatel Emil Holub ho zbožňoval. Získal ho jako malé lvíče, které mu v Africe dělalo společnost. Do Holic ho však přivezl už jako vycpaninu. Ovšem ne ledajakou. Zoologové zjistili, že podobných vycpanin lva kapského v životní velikosti je nyní na světě jen sedm.

"Na to, že máme ve sbírkách takovou vzácnost, nás upozornil jeden z největších odborníků na lvy Peter Lupták. Přijel si prohlédnout muzeum, kolem vycpaného lva dlouho chodil a pak nám potvrdil, že máme v muzeu vzácnou vycpaninu největšího vyhynulého lva na světě," řekla ředitelka Holubova památníku v Holicích Marcela Jeřábková.

Princ, jak Holub lva pojmenoval, byl údajně velkým cestovatelovým miláčkem. Když při svém pobytu v Africe odjel do divočiny, vyčistili mu jeho ošetřovatelé špatně klec a on se čpavkem z výkalů udusil.

Holub ho však v jeho rodišti nenechal, dal ho u rakouské firmy vypreparovat a měl se stát ozdobou jeho sbírek. V době mezi válkami se však Princ ztratil. Na výzvu ho vrátil fotograf ze Dvora Králové. A protože se v životní velikosti nedostal do záběru vedle bohatých měšťanek, nechal ho fotograf o dvě žebra zkrátit.

"Podle našich informací je Princ asi dvouleté zvíře, ve skutečnosti dosahovali jeho starší kolegové až dvou metrů sedmdesáti centimetrů a vážili 250 kilogramů," uvedl ředitel holického Kulturního domu Vítězslav Vondrouš, který má Památník slavného cestovatele na starosti.

Kdo chce vidět mladého lva v životní velikosti, měl by si pospíšit. Prince totiž v červenci čeká přešití švů. "Dáváme ho do ostravské preparační dílny opravit. Princ potřebuje vyčistit a přešít švy," popsal nutné úpravy Vondrouš. Aby ne. Vycpaný exponát Holubova památníku je starý 130 let.

,

Video