Europass usnadní práci v unii

  • 2
Čech, který se rozhodne pracovat či studovat v zemích Evropské unie, to bude mít od příštího roku lehčí. Pomůže mu totiž takzvaný Europass, knížka, v níž bude záznam o jeho vzdělání či jazykových schopnostech.

Dosud musel člověk s sebou mít často i štosy vysvědčení a dokladů.

Vytvoření dokumentu schválil tento týden Evropský parlament.

"Pokud ho schválí ještě odborná konference v Lucemburku, mohli bychom Europass vydávat od března 2005," říká manažerka centra Europass v Česku Miroslava Salavcová.

Europass, jehož vydání bude zdarma, bude obsahovat profesionální životopis, údaje o znalostech jazyků i dosažené vzdělání, od vyučení po univerzitní diplom. A měl by zjednodušit vyřizování formalit při studiu či práci v EU.

"Naše gymnázium má spoustu výměnných programů a přijíždějí k nám spousty studentů ze zahraničí. Ale zatím to vždycky znamenalo vyřizovací martyrium," vzpomíná bývalý ředitel zlínského gymnázia a současný poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zatloukal (ED).

Jako ředitel si musel ověřovat u jejich původních škol, jaké předměty už mají zvládnuté a do jaké hloubky, aby věděl, kam je zařadit. Tyto starosti by mu s novým dokumentem v podstatě odpadly. "Europass je první dokument z EU, který se týká normálních lidí v Česku, není to něco tak vzdáleného jako členství Turecka v EU," říká Zatloukal.

Jakmile se s vydáváním začne, je agentura podle Salavcové schopna vyrobit pro zájemce dokument do několika dnů. "Záleží však na tom, zda bude mít předpřipravené všechny potřebné dokumenty," upozorňuje Salavcová.

Už nyní eviduje česká agentura desítky dotazů od zájemců o nový evropský dokument. Bližší informace lidé získají na stránkách Národního ústavu odborného vzdělávání.


Video