Z praku si zastřílela i jedenáctiletá Lucka

Z praku si zastřílela i jedenáctiletá Lucka | foto: Martin Stolař, MF DNES

Do lamp nestřílím, říká šampion s prakem

  • 4
Cesta k titulu mistra České republiky ve střelbě z praku začala u Jiřího Provazníka z Březové na Sokolovsku v jedné hospůdce. Před třemi lety si tam při oslavě svých pětapadesátin půjčil od starosty Březové prak. V sobotu s ním v domácím prostředí vystřílel svůj první mistrovský titul.

"S prakem jsem střílel jako každý kluk, byla to moje hračka. Oprášil jsem ji náhodou při soutěži, kterou při mých narozeninách v hospůdce pořádal starosta Miroslav Bouda a jeho kamarádi," vzpomíná osmapadesátiletý mistr.

Nosit prak v mládí nebo téměř před důchodem, je podle něj ohromný rozdíl. "Žádné vylomeniny jako střílení do oken nebo na lampy nyní neexistují. Sklenářům se o práci nestaráme," ujistil Provazník.

Pro nestora březovských prakistů, starostu Miroslava Boudu, je Provazníkova vítězství obrovskou odměnou. "Nečekal jsem, že darovaným prakem získá titul mistra republiky," radoval se starosta.

Střelci střílí olověnými kuličkami o průměru 11,4 milimetru do sklopného terče, který je vzdálený 9,16 metrů.

Další domácí závodník Jaroslav Uller vysvětlil, proč se o opilých říká, že ji mají jako z praku. "Rána z praku je totiž vždy velká pecka," podotkl. K zajímavému koníčku přivedl i svoji malou neteř Lucii Klukovou. Lucka v sobotu střílela i dělala rozhodčí.

Krok bez praku neudělá jeden ze služebně nejstarších březovských prakistů Jaroslav Králič. "Rána z praku bezpečně skolí zajíce a bažanty. Jako mladík jsem ulovil na čtyřicet zajíců. Bažanti padali ze stromů jak hrušky. Bylo to ale za socialismu na Slovensku, takže je vše promlčené," svěřil se Králič.

Nyní v lese nanejvýš vyplaší toulavou kočku, která vybírá ptačí hnízda. Prakisté totiž nesmějí střílet na živého tvora.

Za rok chtějí Březovští uspořádat první mistrovství s mezinárodní účastí. A rádi by v budoucnu viděli střelbu z praku jako olympijskou disciplínu.


Video