Kvůli arašídové pochoutce přišla školačka o život. Ilustrační foto

Kvůli arašídové pochoutce přišla školačka o život. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Dívka zemřela po „burákovém“ polibku

  • 32
Když patnáctiletá dívka z kanadského Quebeku líbala svého přítele, netušila, že tímto obyčejným vyjádřením lásky nad sebou vyřkne ortel smrti. Její chlapec totiž právě dojedl zákusek s burákovým máslem. A ona trpěla těžkou alergií na arašídy.

Lékařům se dívku po třídenním úsilí nepodařilo zachránit, ani přesto, že ji téměř okamžitě podali injekci adrenalinu, která obvykle v takových případech zabírá.

Alergická reakce na arašídy se projevuje vyrážkou a náhlou změnou krevního tlaku. Osudnými se stávají zejména křeče v obličeji a krku, které mohou bránit dýchání.

Případ patnáctileté školačky z Quebeku, která zemřela ústy svého přítele, je ale výjimečný. "Někteří lidé mají extrémně nízký práh pro vyvolání alergie," komentovala tragickou událost Rhoda Kaganová z montrealské dětské nemocnice.

"Úroveň postižení se liší člověk od člověka a je vysoce nepředvídatelná," dodala. Reakce závisí na zdravotním stavu pacienta a na tom, kolik látky vyvolávající alergii přijal.

"Lékaři alergiky zpravidla upozorňují na možné hrozby plynoucí z náhodného kontaktu. I po adrenalinové injekci zůstávají pacienti zpravidla v nemocnici na pozorování, protože až ve třetině případů se alergická reakce po krátké době opakuje," tvrdí Kaganová.

Kvůli arašídům umírají desítky lidí
Alergie na arašídy jsou v posledních desetiletích stále častější. Důvod není známý, pouze jedna studie poukázala na možné spojení tohoto postižení s používáním dětských krémů s arašídovým olejem, které mohou během dalšího života rozvinout alergii.

Jen ve Spojených státech je alergií na arašídy postiženo 1,5 milionu lidí, kteří nesmějí pozřít ani minimální kousek oříšku. V důsledku alergických reakcí pak v USA ročně umře 50 až 100 lidí.

,

Video