Česko chce přispět Iráčanům na cestu k volbám

  • 33
Dva týdny před parlamentními volbami v Iráku pokračují v zemi násilnosti. Rebelové ráno zabili nejméně osm iráckých vojáků u Bákuby. Později zemřelo při explozi auta ve městě Baidži nejméně deset lidí. Iráčané žijící mimo svou vlast se nicméně začali registrovat k volbám.

HLASUJTE V ANKETĚ:
Má ČR zaplatit Iráčanům žijícím na jejím území cestu k volbám do Berlína?

Rebelové ráno zaútočili v Bákubě, která leží asi 65 kilometrů od Bagdádu, na stanoviště národní gardy. Použili především ruční zbraně.

Na severu ve městě Baidži později podle svědků a policie zemřelo při útoku na tamní policejní velitelství nejméně deset lidí. Počet obětí ale zřejmě ještě vzroste. V okolí silně zničené budovy leží popálená těla, informovala agentura Reuters.

Násilí se nevyhnulo ani Ramadí na západě Iráku, kde teroristé zaútočili na americké jednotky a při střetu zemřeli nejméně tři lidé. Dalších devět skončilo v nemocnici.

'Čeští' Iráčané musí do Berlína
Koncem měsíce čekají Irák první parlamentní volby po pádu Saddáma Husajna. Už začala i registrace voličů v zahraničí. Potrvá do pátku.

Volit mohou i Iráčané, kteří žijí v Česku. K volební urně ale musí cestovat až do Berlína. Česká republika totiž nepatří mezi 14 zemí, které Bagdád pro volby krajanů vybral.

Do Německa pojedou i iráčtí voliči z Rakouska, Švýcarska či Polska. Iráčané žijící mimo svoji zemi totiž mohou volit pouze ve vybraných zemích, mimo jiné v USA, Austrálii, Francii, Kanadě, Dánsku či Německu.

Česká vláda chce Iráčanům žijícím v České republice na dopravu do německé metropole přispět. Pomoc s dopravou Iráčanů do Berlína ale ještě není schválena.

"Rozhodnutí ještě nepadlo. Nemáme ještě kompletní seznam lidí, kteří by do Berlína jeli. A jednáme i s německou stranou, protože je potřeba ještě vyřídit řadu formalit," vysvětlil iDNES mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Připomněl, že do akce je zapojeno i Irácké národní fórum a společnost Člověk v tísni, která je autorem tohoto projektu.

"Musíme rozhodnout do pátku, protože to je nejzazší termín, kdy tam lidé mohou jet," poznamenal Kolář.

Iráčané budou muset do Berlína dvakrát. Nejprve k registraci od 17. do 21. ledna, 30. ledna pak k volebním urnám.

Podle ČTK stojí zpáteční vlaková jízdenka z Prahy do Berlína přibližně 70 eur, tedy asi 2100 korun, autobus tam a zpět přijde zhruba na 45 eur (asi 1350 korun).

Dánská vláda slíbila podle agentury Reuters, že zaplatí dopravu 15 tisícům Iráčanů žijícím po celém Dánsku, aby mohli volit v hlavním městě Kodani.

Česká vláda loni schválila na obnovu Iráku skoro 180 milionů korun. Česko také pomáhá s výcvikem policistů a dalších expertů.

Volby budou podle expertů zásadní pro další vývoj stále nestabilního Iráku, proto se jim připisuje velká důležitost.

Zeď, na které jsou nalepeny volební plakáty, někdo v Bagdádu pokropil sprškou kulek. (17. ledna 2005)

,

Video