Bush: Kde nestačí vojáci, nastoupí úředníci

  • 399
Americký prezident připustil, že obnova Iráku neprobíhá tak, jak by si představoval. Rekonstrukci prý komplikuje především nedostatek kvalifikovaných pracovníků, kteří by pomáhali s budováním demokracie. Bush chce proto založit speciální kontingent složený z civilistů.

"V Iráku jsme se naučili, že zatímco vojsko můžete rychle přepravit kamkoli na světě, to samé se zatím nedařilo s vládními úředníky," prohlásil George Bush ve Washingtonu.

Při projevu v Mezinárodním republikánském institutu, organizaci, která se snaží podporovat demokracii ve světě, prezident navrhl, aby vznikly zvláštní oddíly civilistů, které by zasahovaly na místech postižených válečnými konflikty.

Na činnost nearmádního kontingentu, jehož jednotky by pomáhaly s obnovou občanské společnosti a s rozběhem základní infrastruktury, chce George Bush vyčlenit 100 milionů dolarů. Dalších 24 milionů si údajně vyžádá mise civilních úředníků v Iráku, kteří budou po ruce irácké prozatímní vládě.

Kritická situace v Iráku, kde v posledních týdnech zemřelo v důsledku rostoucího násilí na čtyři sta lidí, přiměla údajně velení armády USA, aby pozměnilo výcvik nových vojáků.

"Připravujeme je, aby v Iráku a Afghánistánu mohli pomáhat tamním lidem budovat občanskou společnost na troskách politického útlaku," vysvětlil George Bush, v čem se on a jeho generálové poučili.

V minulosti totiž čelili silné kritice, že invaze do Afghánistánu a především pak do Iráku nejsou dostatečně promyšleny. Obavy se potvrdily, když se po pádu Saddáma Husajna ukázalo, že koaliční správa není schopna zamezit sílícímu terorismu.

Jako země, ze kterých je třeba si vzít příklad, jmenoval Bush Slovensko, Rumunsko či pobaltské státy. "Demokratická změna a svobodné volby jsou výjimečné okamžiky. Nyní už víme, že po nich mohou následovat okamžiky nejistoty," přiznal v narážce na marné úsilí v Iráku americký prezident.

Prezident USA George Bush.

,

Video