Filmový autobus odjede z Florence

Filmový autobus odjede z Florence | foto: Petr Novotný, MF DNES

Autobus z filmu Florenc 13:30 znovu vyjede do Varů

  • 34
Historický autobus Škoda 706, který mohou diváci znát z filmu Florenc 13:30, si přesně po půl století zopakuje cestu z Prahy do Karlových Varů. Za volant si sedne řidič ve stejné uniformě ČSAD, jakou měl na sobě v úspěšné komedii filmový šofér Josef Bek.

"V historickém autobuse bychom při nostalgické jízdě nejraději svezli Danu Medřickou, Karla Effu, Jiřího Sováka a další herce. Většina z nich už ale bohužel nežije," řekl ředitel podniku Autobusy Karlovy Vary Zdeněk Suchan.

Že dědeček autobus z Florence vyjede ve 13:30, je už jasné. Lístek pro turisty i běžné cestující by měl stát bez místenky 110 korun. Dopravce počítá, že v ideálním případě bude historický autobus jezdit o prázdninách jednou týdně z Prahy.

S nápadem na vzpomínkové jízdy přišlo vedení podniku před třemi lety. Autobus Škoda 706 řady RTO z roku 1961 už proto opravili a připravili k jízdě. Ve filmu jel před půl stoletím do Varů jeho starší bratr.

Karlovarský autobus již několikrát vezl svatebčany na hostinu a zahrál si ve filmovém šotu s Davidem Vávrou. Lidé krasavce viděli i loni na krajinné výstavě v Chebu.

Co vede nadšence ke vzpomínkovým jízdám? "Může to být nostalgická vzpomínka na herce i na to, jak se v minulosti čtyři a půl hodiny jezdilo mezi Karlovými Vary a Prahou, jaké byly zastávky a kde se lidé občerstvovali," říká Suchan.

Připouští, že vzpomínání "na staré dobré časy" nebude jednoduché. Velká část cesty totiž vede po dálnici. Nezměnilo se však okolí Florence ani filmová trasa po staré pražské silnici v Karlových Varech, odkud je nádherný výhled na sanatorium Imperiál a lázeňské město.


Video