Poklad v Praze - Archeologové objevili na dvoře domu ve Štěpánské ulici v centru Prahy nádobu s velkým množstvím drobných stříbrných mincí z 15. století. (3. června 2005) | foto: Petr Novotný, MF DNES

Archeologové našli v centru Prahy poklad

  • 3
Archeologové objevili v centru Prahy keramickou nádobu plnou stříbrných mincí. Peníze se razily v Kutné Hoře v polovině 15. století. Podobné objevy jsou v Praze ojedinělé, informoval Vojtěch Kašpar z archeologické společnosti Archaia.

Takzvaný loštický pohár byl ukryt pod podlahou kamenného gotického domu.

Jeho základy archeologové objevili pod asfaltovým povrchem dvora mezi Štěpánskou a Školskou ulicí. V keramické nádobě bylo 700 až tisíc stříbrných mincí o hmotnosti kolem 0,4 gramu.

Na kruhových mincích bez nápisu je obraz českého lva. "Tyto peníze se razily v Kutné Hoře v období, kdy se tam nevyráběly tradiční pražské groše," vysvětlil Kašpar. Groš měl tehdy hodnotu sedmi kruhových penízů.

Dříve tři krávy, dnes auto
"Hodnota nálezu v době uložení představovala jmění, za které bylo možno koupit na dobytčím trhu, na dnešním Karlově náměstí, zhruba tři krávy," vypočetl archeolog.

Podle Zdeňka Dragouna z Národního památkového ústavu to tehdy byla rozhodně významná částka. Pro srovnání, v současnosti by si stejně movitý člověk podle něho mohl dovolit koupit automobil. 

Nynější hodnota pokladu podle Kašpara velká není. Minci lze na aukcích koupit za 20 až 60 korun podle toho, jak je zachovalá. "Historická hodnota je ale nevyčíslitelná," poznamenal. 

Mince nyní mají v péči konzervátoři, kteří je rentgenují. Potom budou mince z nádoby postupně vyplavovat. "Konzervace a dokumentace mincí bude trvat několik měsíců," uvedl Kašpar. Přijde to podle něho na statisíce korun.

"Záchrana pokladu bude stát mnohem více, než je jeho cena," poznamenal archeolog.

Kolegové podle něho našli ve dvoře i řadu dalších dokladů osídlení od 13. století do současnosti. Například novověká studna ukrývala množství věcí z doby, kdy ve vedlejším domě vyrůstal spisovatel Jaroslav Hašek. "Patří k nim nočník, půllitr, lahve, čutora a dřevěná kuželková koule," vyjmenoval archeolog.

Odborníci zkoumají prostor mezi domy kvůli tomu, že se tam plánuje výstavba nového hotelu.

,

Video