Nejstarší kamenný falus - Falus nalezený v Německu byl odborníky slepen ze 14 kusů. (27. července 2005) | foto: Profimedia.cz

Archeologové našli falus z doby ledové

  • 22
Archeologové z univerzity v německém Tübingenu našli v jeskyni kamenný falus starý asi 28 tisíc let. Symbolický mužský úd skrývala jeskyně Dutá skála poblíž Schelklingenu ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko.

Symbol mužnosti vysekaný z načervenalého pískovce je 19,2 centimetru dlouhý o průměru kolem tří až čtyř centimetrů. Archeologové ho museli poskládat ze čtrnácti kusů.

Podle vedoucího archeologického týmu Nicholase Conrada byl kultovní předmět roztříštěn zřejmě záměrně. Trvalo osm let, než se podařilo najít všechny části.

Odborníci nepochybují o tom, že jde o lidský výrobek. Plastika je uměle ohlazená a na obou koncích je opatřena kolem dokola vrypy. O způsobu používání falu se ale mohou archeologové pouze dohadovat.

Podle Conrada přitom není vyloučeno, že nebyl určen přímo k sexuálním obřadům, jak se domnívají někteří badatelé, ale měl k sexu jen nepřímý vztah. Podle jedné z hypotéz byl rituální nástroj používaný k otesávání pazourkových břitů.

Protože se falus považuje za symbol síly, lovci mohli věřit, že se tato síla přenese i do zbraní. Tuto teorii by mohlydosvědčovat vrypy na obou koncích, jejichž smysl pro iniciační sexuální obřady je těžko vysvětlitelný.


Video