V jedné z jam nalezli archeologové tisíce let starou kostru, která byla rituálně uložená s hlavou směřující k severu a obličejem otočeným směrem k zapadajícímu slunci. | foto: Ústav archeologické památkové péče Brno

Archeologové našli mezi benzinkami pravěký hrob i pozůstatky staveb

  • 0
Překvapivý nález přinesl drobný archeologický průzkum mezi Otrokovicemi a Zlínem, který se týkal území o rozloze asi 1 000 metrů čtverečních a dělal se před stavbou cesty propojující čerpací stanice Makro a Unicorn. V jedné z jam nalezli hrob s rituálně uloženým zemřelým.

Tisíce let stará kostra byla v jámě s hlavou směřující k severu, obličejem otočená směrem k zapadajícímu slunci.

„Takový pohřební ritus je typický pro pozdní dobu kamennou či starší dobu bronzovou. U zemřelého byla uložena i drobná nádobka, v níž mohla být například léčebná mast. Podle toho bych odhadoval dataci do starší doby bronzové, ale musíme si počkat na další výzkum,“ zmínil vedoucí výzkumu Miroslav Popelka z kroměřížské pobočky Ústavu archeologické památkové péče Brno.

Podle něj hrob dokazuje, že dřívější obyvatelé pravěkého sídliště nepohřbívali zemřelé bez rozmyslu, ale připravovali jim pietní obřady. Nádobka pak symbolizuje milodar, který si měl pohřbený člověk vzít s sebou do posmrtného života.

Kostru zemřelého prozkoumají antropologové. Zjišťovat budou věk, výšku a hmotnost, případně zdravotní stav.

Průzkum odhalil i další zajímavosti, třeba nález sekeromlatu z pozdní doby kamenné. „Nálezy z toho období jsou v této lokalitě velmi ojedinělé,“ upozornil Popelka.

Našly se také doklady nadzemních konstrukcí s velkým množstvím otisků prutů, desek a kůlů.

„Tento soubor tak může po svém zpracování výrazněji osvětlit konstrukční techniky starší doby železné, ze které objekt pochází,“ doplnil Popelka.

Archeologická lokalita Mezicestí v katastru Zlína-Malenovic je zřejmě nejvýznamnějším nalezištěm v regionu.

Nálezy se archeologům podařily ve Zlíně-Malenovicích v místě, kde vznikne krátká cesta propojující čerpací stanice Makro a Unicorn.

Nálezy se archeologům podařily ve Zlíně-Malenovicích v místě, kde vznikne krátká cesta propojující čerpací stanice Makro a Unicorn.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz