Na Zlínsku hořely baterie fotovoltaické elektrárny v rodinném domě. (3. června...

Na Zlínsku hořely baterie fotovoltaické elektrárny v rodinném domě. (3. června 2023) | foto: HZS Zlínského kraje

Baterie fotovoltaické elektrárny zapálila rodinný dům na Zlínsku

  • 34
Šest jednotek hasičů vyráželo v sobotu večer k požáru domu v obci Vlachova Lhota na Zlínsku. Vzplály tam baterie domácí fotovoltaické elektrárny a hrozilo rozšíření požáru. Technická závada způsobila škodu čtvrt milionu korun, nikdo se při události nezranil.

„V 18:18 hodin přijalo krajské operační středisko informaci o požáru baterií fotovoltaické elektrárny na rodinném domku v obci Vlachova Lhota na Zlínsku. Vyhlášen byl druhý stupeň poplachu,“ uvedl krajský mluvčí hasičů Pavel Řezníček.

Hrozilo rozšíření požáru na střechu. Hasiči po příjezdu průzkumem potvrdili požár baterií v kotelně domu, který se podařilo částečně uhasit majiteli. Do střešní konstrukce se požár tak nerozšířil.

„Hasiči v dýchací technice provedli dohašení a kontrolu zakouřených prostor budovy. Zasažený materiál byl postupně vynesen ven a ochlazován na volném prostranství. Pomocí přetlakové ventilace byly všechny zakouřené prostory odvětrány, a po vyloučení dalšího nebezpečí ohlásil velitel zásahu v 19:13 hodin celkovou likvidaci požáru,“ popsal Řezníček.

Na místě zasahovaly jednotky profesionálních hasičů ze stanic Valašské Klobouky, Slavičín a Zlín, odkud vyrazil speciální plynový hasicí kontejner, a dobrovolné obcí Vlachova Lhota, Újezd a Valašské Klobouky.

Vyšetřovatel hasičů ze Zlína stanovil jako příčinu technickou závadu. Způsobená škoda je 225 tisíc korun. Uchráněné hodnoty vyčíslil na přibližně 2 miliony korun.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz