Čtyřiatřicetiletého Jana Oravu, který předloni v lednu zaútočil rýčem na náhodně vybranou ženu v parku ve Valašském Meziříčí, poslal Krajský soud v Olomouci na 15 let do vězení. Rozhodnutí potvrdil i olomoucký vrchní soud.( 2. února 2023) | foto: ČTK

Čtyřiatřicetiletého Jana Oravu, který předloni v lednu zaútočil rýčem na náhodně vybranou ženu v parku ve Valašském Meziříčí, poslal Krajský soud v Olomouci na 15 let do vězení. Rozhodnutí potvrdil i olomoucký vrchní soud.( 2. února 2023) | foto: ČTK | foto: ČTK

Vrchní soud potvrdil 15 let pro muže, který napadl ženu rýčem a pak ji škrtil

  • 5
Olomoucký vrchní soud dnes potvrdil Janu Oravovi patnáctiletý trest za pokus o vraždu náhodné kolemjdoucí v parčíku ve Valašském Meziříčí. Proti dřívějšímu rozsudku olomouckého krajského soudu se odvolal žalobce i obžalovaný, ten žádal nižší trest. Patnáct let je podle odvolacího soudu sice přísný trest, ne však nepřiměřeně.

Muž podle rozsudku ženu předloni v lednu udeřil kovovým rýčem a poté ji škrtil. Vyrušil ho až svědek, pak z místa utekl. Své jednání čtyřiatřicetiletý Orava nedokázal vysvětlit.

Žalobce ve svém odvolání napadl mírnější právní kvalifikaci, podle krajského soudu totiž nešlo o pokus o vraždu s rozmyslem, ale o pokus o vraždu prostou. V prvním případě by muži hrozila sazba 12 až 20 let, při mírnější kvalifikaci je to 10 až 18 let.

Kolemjdoucí ženu udeřil rýčem do hlavy, pak ji škrtil. Dostal 15 let vězení

Ztotožnil se s tím i vrchní soud. „Pro kvalifikaci jako pokusu vraždy s rozmyslem panují výrazné skutkové pochybnosti, z tohoto důvodu odvolací soud přisvědčil závěru soudu prvního stupně,“ uvedl mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik.

Orava se zase u odvolacího soudu domáhal mírnějšího trestu, i to soud zamítl. „Odvolací soud má za to, že je trest sice přísný, nikoli však nepřiměřeně přísný. Soud prvního stupně správně zohlednil při rozhodování o výměře trestu odnětí svobody, že obžalovaný spáchal více trestných činů, k jakému následku jednání obžalovaného směřovalo, jeho trestní minulost i tu skutečnost, že obžalovaný naprosto bezdůvodně zaútočil na bezbrannou ženu, a to vícero způsoby - rýčem, škrcením a následně opět rýčem,“ doplnil mluvčí.

V té době byl opilý

Podle žalobkyně se případ stal předloni 31. ledna kolem desáté hodiny večer. Orava byl v té době opilý, kovový rýč našel cestou na nádraží. Přemístil se s ním do parčíku poblíž bytového domu a schoval se u dětského hřiště.

„Vyčkával na nahodilou osobu, která zde bude procházet s cílem, aby ji usmrtil. K procházející ženě poté beze slov přistoupil, roztočil ji a ze vzdálenosti jednoho metru ji s rozmachem udeřil rýčem do temene,“ uvedla již dříve státní zástupkyně Michaela Šoková.

Kolemjdoucí ženu sekl rýčem do hlavy a začal ji škrtit, viní muže žalobkyně

Poté, co žena upadla, si k ní podle obžaloby muž klekl a začal ji škrtit. Poté se znovu rozpřáhl ve snaze ženu udeřit rýčem do obličeje, žena se však intuitivně otočila a rýč dopadl na záda. Od dalšího počínání Oravu odradil svědek, který na něj zavolal z balkonu. Muž poté utekl.

Napadená utrpěla zranění na temeni, pohmožděniny a z útoku si odnesla traumatický zážitek. Orava po činu odjel vlakem domů, zásahová jednotka ho dopadla následující den, když se vrátil z práce, kde kácel stromy.

Orava byl v minulosti několikrát trestaný za majetkovou trestnou činnost, naposledy si odpykal šestiletý trest vězení. Také uvedl, že byl v minulosti opakovaně hospitalizovaný kvůli poruchám chování a od roku 2009 užívá léky.

,