Jihokorejská sopranistka Sumi Jo bude hostem letošního festivalu Harmonia...

Jihokorejská sopranistka Sumi Jo bude hostem letošního festivalu Harmonia Moraviae. (září 2022) | foto: Kim Yeong Jun

Filharmonie chystá „sezonu sedmiček“. Přijede oceňovaná sopranistka Sumi Jo

  • 0
Nad celou sezonou Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně se vznáší symbolika šťastné sedmičky. Nový ročník s pořadovým číslem 77 začal festivalem Harmonia Moraviae, jenž v rozmezí měsíce nabídne sedm koncertů. Všechny budou odkazovat na letošní 700. výročí první zmínky o Zlíně.

Sedmička se odráží rovněž v příznivé statistice předplatného. I když se jeho cena zvedla kvůli energetické krizi o 250 korun, dosud se prodalo už 1 624 abonentek, což je 97 procent stavu z loňska. „Očekáváme dobrý ročník,“ poznamenal ředitel filharmonie Josef Němý.

Taháků tradičního festivalu, který nabídne program s hudbou vážnou, jazzovou i populární, je hodně. Je jím třeba říjnové vystoupení jihokorejské sopranistky Sumi Jo. Její koncert nabídne pestrý výběr ze slavných děl vídeňského „krále valčíků“ Johanna Strausse II.

Sumi Jo je laureátkou ceny Grammy z roku 1992 a držitelka nominace na Oscara v roce 2015.

„Se svými více než padesáti nahrávkami patří k celosvětově nejprodávanějším pěvkyním. Její hlas navíc dalece přesáhl prostory slavných koncertních sálů a zněl i na významných sportovních akcích,“ sdělil dramaturg filharmonie Tomáš Koutný.

V Kongresovém centru se v rámci festivalu Harmonia Moraviae představí také jazzové duo Rudy Linka a Bobo Stenson, uskuteční se také filharmonický koncert nazvaný Karneval zvířat pod vedením dirigenta a zlínského rodáka Františka Macka. Jako sólový hráč na violoncello se představí Robert Kružík na dalším koncertě s názvem Šéfdirigent jinak.

Před několika dny otevřel sezonu koncert Melodie světa filmu, jenž spojil hudbu s filmovým uměním a odkázal na tradici zlínského filmového průmyslu. Bohuslav Martinů napsal pro firmu Baťa v roce 1935 skladbu Střevíček, jež tehdy doprovázela klasický reklamní snímek. Na veřejnosti dosud neznámá skladba zazněla v koncertním provedení poprvé.

„Jedná se podle všeho o jeden z mála přímých kontaktů skladatele Martinů s obuvnickou firmou, respektive s městem Zlín, a právě tuto skladbu jsme na zahajovacím koncertě slavnostně uvedli,“ prozradil šéfdirigent Robert Kružík.

Festival v říjnu ukončí koncert vedený bývalým zlínským šéfdirigentem Jakubem Hrůšou s programem sestaveným z děl Sergeje Rachmaninova a Zdeňka Fibicha. „Sólistou večera bude další výrazná osobnost domácí hudební scény, renomovaný pianista Ivo Kahánek,“ dodal Koutný.