V referendu se hlasovalo o výstavbě obchodního centra na Střekově. Pohled na...

V referendu se hlasovalo o výstavbě obchodního centra na Střekově. Pohled na ještě nezastavěné plochy z budovy Krajského soudu v Ústí nad Labem. (2. října 2020) | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Střekovské referendum o obchodní zóně je sice platné, ale není závazné

  • 0
Referendum v ústecké čtvrti Střekov, týkající se výstavby obchodní zóny, je sice platné, ale není závazné. V 17 hlasovacích okrscích se referenda zúčastnilo 35,92 % oprávněných voličů, z 11 171 jich přišlo 4 013.

Aby bylo referendum platné, musí přijít alespoň 35 % oprávněných osob, účast nutná pro platnost referenda tak byla překročena o necelé jedno procento.

Pro výstavbu obchodní zóny bylo 2 715 hlasujících, což je 24,30 % z celkového počtu oprávněných osob, proti se vyjádřilo 1 142 voličů a 81 voličů neoznačilo žádnou odpověď.

Rozhodnutí referenda je závazné v případě, že pro kteroukoliv z variant hlasuje aspoň 25 % oprávněných voličů. V tomto případě pro obchodní zónu hlasovalo jen 24,30 procent oprávněných voličů.

„Názory jsou podle výsledků rozpačité,“ uvedla Romana Pfefferová ze střekovské radnice.

„Je možné, že kdyby nákupní zóna vypadala jinak, byl by i výsledek jiný,“ doplnila Pfefferová .

Výsledky referenda budou předány ústeckému magistrátu, ten má kompetence k dalšímu vyjednávání s developerskou společností Saller Group, která je vlastníkem pozemku.

25. května 2020

Spory o podobě obchodní zóny trvají už několik let. Zjistit názory obyvatel chtěla střekovská radnice už na začátku letošního roku uspořádáním anonymní ankety.

Zapojit se do ní mohl kdokoliv, tedy i ten, kdo nemá nejen na Střekově, ale ani v Ústí nad Labem trvalé bydliště. Anketu kritizovala opozice a distancoval se od ní i tehdejší starosta.