ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Projekt popelnic jen pro místní si Lovosice pochvalují, očipují další nádoby

  • 10
Radnice v Lovosicích chystá instalaci dalších elektronických zámků na polopodzemní kontejnery. Osvědčil se jí totiž pilotní projekt, který koncem loňského roku spustila v části Holoubkov. Odpad mohou do těchto nádob vyhazovat jen místní.

Rozšíření se bude týkat kontejnerových stání v ulicích Wolkerova, Dlouhá, Příčná, Vodní a Resslova. Součástí záměru bude namontování 44 elektronických zámků, k tomu město obyvatelům rozdá 900 čipů v celkové ceně 426 tisíc korun.

„Pro pokračování v trendu zlepšování systému odpadového hospodářství ve městě a po vyhodnocení projektu na Holoubkově jsme se rozhodli, že je vhodné instalovat elektronické uzamykání i na dalších polopodzemních kontejnerech, včetně nákupu čipů k otvírání zámků,“ vysvětlil starosta města Milan Dian (ANO).

Během zkušebního provozu v Holoubkově byly odstraněny provozní problémy. Uzamykání a ovládací software se přizpůsobily požadavkům ze strany města a zapracovaly se také připomínky občanů.

„Pilotní projekt elektronického zamykání polopodzemních kontejnerů se osvědčil a hlavně došlo ke snížení negativních jevů spojených se zbavováním se komunálního odpadu,“ dodal vedoucí litoměřického odboru životního prostředí Vojtěch Hamerník.

„Odpadové nádoby jsou často využívány i obyvateli jiných obcí a podnikatelskými subjekty, pro které nejsou určeny. Chybí potom kapacita sběrných nádob pro občany našeho města,“ vysvětlila už dříve Eliška Mrňáková z odboru životního prostředí lovosického městského úřadu důvod.

Systém funguje tak, že víka polopodzemních kontejnerů jsou uzamčená elektromechanickým zámkem, který je propojený s evidenčním systémem kvůli analýze a sběru dat o využívání sběrných nádob.

Pro otevření víka polopodzemního kontejneru je potřeba přiložit čip, který se přiděluje k bytovým jednotkám, které jsou vázány ke konkrétním stanovištím polopodzemních kontejnerů. Celý systém je autonomní a je napájen baterií, která je umístěna v ochranném krytu uvnitř kontejneru.