Vyšetřování v Chemotexu, kde fenol unikl. (26. dubna 2018)

Vyšetřování v Chemotexu, kde fenol unikl. (26. dubna 2018) | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Žalobce zrušil stíhání tří lidí kvůli úniku fenolu v Chemotexu

  • 0
Státní zástupce zrušil stíhání všech tří lidí, které policie obvinila kvůli předloňskému úniku fenolu v areálu děčínského Chemotexu. Důkazy podle něj nebyly dostatečné. Policie má případ znovu prošetřit a důkazy případně doplnit. Informovala o tom Česká televize.

Žalobce Lubomír Dolana nevyloučil, že trojice může být po došetření obviněna znovu.

Neštěstí se stalo 26. dubna 2018 při přečerpávání fenolu z autocisterny do zásobníku. V důsledku havárie tehdy zemřeli dva lidé a dalších 14 lidí museli ošetřit zdravotníci.

Příčinou havárie bylo prasknutí přečerpávací hadice. Podle znalců to byl důsledek nevhodného způsobu připojování.

Policie loni v říjnu obvinilatrojici pracovníků společnosti, kde jedovatá leptavá chemikálie unikla. Jedním z nich byl pracovník, který podle kriminalistů zahájil čerpání fenolu v rozporu s předpisy a měl zvolit jinou metodu při čerpání. Dalším dvěma obviněným policisté kladli za vinu, že z pozice nadřízených pracovníků nedělali patřičné kontroly.

Chemotex je soukromý podnik, v roce 1993 byl privatizován. Většinu produkce podle jeho webových stránek tvoří tenzidy a detergenty, chemikálie pro strojírenský, stavební, textilní a papírenský průmysl a chemické speciality.

Fenol je jedovatá bezbarvá látka, která má leptavé účinky na všechny tkáně. Rychle se vstřebává, poškozuje játra a ledviny a také dýchací a oběhový systém. Při havárii neunikl do kanalizace ani povrchových vod a nedostal se ani mimo chemičku.

,