Podle některých výrobců je to hit letošních Vánoc. Domácí automatické pekárny chleba, kam se vloží jen suroviny a nastaví se správný program. O vše ostatní se již tato zařízení postarají sama.
Tyto pekárny jsou přitom poměrně jednoduchá zařízení. Všechny jsou vybaveny nádobou s nepřilnavým povrchem, jedním nebo dvěma hnětacími hádky a topnou spirálou. Největší rozdíly lze tak objevit především v softwarovém vybavení.
Zařízení na domácí pečení chleba zvládne obsluhovat i naprostý laik, a navíc se nemusí příliš starat ani o výběr materiálu na pečení. Stačí zajít do obchodu a v oddělení s moukou zakoupit směs na pečení chleba, kterou do pekárny jenom nasype. Pekárna je tak výhodná pro celiaky, kteří nemusí shánět drahý bezlepkový chléb nebo se složitě dělat s přípravou těsta do elektrické trouby.
Na druhou stranu se chléb z domácí pekárny od toho z pece v lecčems liší. Není to jen tvar, který odpovídá rozměrům pečící nádoby a připomíná tak spíše moskevský chléb. I jeho konzistence a kůrka je jiná. Je totiž celkově vlhčí, což je dáno technologií pečení. V peci totiž může vlhkost uniknout do okolí.
Nejen chlebem živ je člověk Většina takových zařízení přitom zvládne nejen upéci několik druhů chleba, ale poradí si i s ovocem na džem nebo se sekanou. V internetových diskusích se dočtete dokonce o úspěšných pokusech s pečením masa. |
Jak vybírat
Prvním kritériem, které bude muset pekárna splnit, je odpovídající objem nádoby na pečení. Pro větší rodinu se hodí systém s podporou přípravy více než kilogramových směsí. Pro někoho ale mohou být hlavními kritérii další schopnosti pekárny a množství programů, které umí. Již zmíněnou výrobu marmelády doplňuje řada pekáren například přípravu různých těst pro další zpracování a druhy chlebů mnohdy přesahují desítku.
Vedle klasického s různými druhy kůrky tak některé zvládnou připravit toustový chléb či ochucený chléb s příměsí rozinek. Ty vybavenější mají k dispozici automatický podavač na takové příměsi. Kdo jej nemá, musí pekárnu v pravý čas otevřít a příměsi nasypat. Většinou jej upozorní sama pekárna pípáním, ale pokud to uživatel včas nestihne, může přijít o vykynuté těsto nebo už do něj příměsi nedostane.
V neposlední řadě je dobré vzít v potaz i maximální rychlost pečení, tedy za jak dlouho je pekárna schopna připravit z vloženého materiálu voňavý bochník. Žádná pekárna však neumí zázraky, rychlejší příprava znamená menší chléb a hutnější těsto.
Design a jednoduchost ovládání mají při výběru také své slovo. Bílý model může v kuchyni přijít k úhoně, ale zase se může hodit k celkovému designu prostoru.
Pekárna třikrát jinak
Když chcete automatický přidavač
Nejdražší pekárnu chleba za 4 399 našeho testu nabízí firma Panasonic SD-255. Jako jediná je vyšší než širší, což šetří místo. Navíc se může chlubit automatickým podavačem příměsí.
Pekárna je oficiálně schopna vytvořit osm druhů chleba s řadou podkategorií včetně bezlepkového, těsto na pizzu nebo prostě jen péci cokoliv.
V základní výbavě je odměrka na vodu a na droždí a dva druhy hnětacích háků. Jeden pro běžné těsto a druhý, zubatý, pro žitný chléb. Obdélníková je i nádoba s jedním hnětacím hákem.
Nejrychleji připraví chléb za necelé dvě hodiny. Podporuje tři velikosti chleba: malý (cca 0,5 kg), střední (0,75 kg) a XL (více než 1 kg). Odložit pečení jde až o 13 hodin.
Přehledný displej nabízí podrobný pohled na nastavení včetně druhu vybraného chleba. Lze si vybrat ze tří druhů propečení kůrky. A to světlé, střední a tmavé.
Pekárna také dokáže upozornit na problémy s napájením, například výpadek proudu, a na vysokou teplotu, kdy je potřeba nejdříve nechat zařízení vychladnout.
Český návod doplňují zhruba dvě desítky receptů na chléb, recepty na přípravu různých těst a koláčů.
Bílá pekárna má rozměry 37 x 28 x 33 cm a hmotnost necelých 7 kg. Příkon zařízení je 550 W.
Chléb z této pekárny je dobře propečený, i když poněkud vlhčí. U tmavé kůrky je u horní části poněkud světlejší pruh. Chléb se dobře vyklápí a údržba mísy i okolí topné spirály je bezproblémová.
Když chcete být rychle hotovi
Nejrychlejší pekárnou našeho testu se stal model Kenwood BM350 za 3 990 Kč zapůjčený firmou Expert ČR. Zvládne upéct chléb již za necelou hodinu. Celkem nabízí devět programů pro pečení chleba, dva pro těsto, jeden pro přípravu marmelády a dva pro samostatné pečení. Také zde výrobce nabízí odměřovací pohárek na vodu a odměrku na droždí a jiné.
Tvar nádoby s jedním hnětačem je podobný jako u předchozího modelu, ale pekárna samotná je větší na šířku než na výšku. Model nabízí kovový design z leštěné nerezové oceli s příjemným ovládáním. Odklápěcí víko má průzor, takže lze sledovat, co pekárna s těstem právě dělá.
Kenwood umí připravit tři velikosti chleba (500, 750 a 1 000 gramů), tři úrovně propečení kůrky a možnost odložit start o 12 hodin.
Vzhledem k absenci automatického podavače je potřeba případné příměsi přidávat přesně na zvukové upozornění.
Poměrně stručný návod obsahuje jen pár receptů. Zařízení má rozměry 32 x 28 x 39 cm a hmotnost 7,8 kg. Spotřeba dosahuje 645 W.
Chléb z této pekárny je na standardní program pečení poměrně jemný a při tmavší kůrce se může při krájení trhat. Také chvíli trvalo, než se nám podařilo chléb z pečicí formy dostat. Údržba systému je vzhledem k nepřilnavým povrchům, stejně jako u předchozího modelu, bezproblémová.
Dva háky více zmůžou
Patrně nejvybavenější je poslední pekárna našeho testu. Pochází z dílen firmy Eta a nese označení Harmony. Patří s cenou 2 490 Kč k nejlevnějším pekárnám našeho testu. Sedmičku programů pro přípravu chleba doplňuje možnost vytvoření marmelády, samostatné pečení a možnost přípravy těsta. Vedle klasických odměrek jako u konkurence navíc Eta nabízí háček pro vyjmutí hnětacích háků.
Tento model jako jediný nabízí podélnou pečicí nádobu se dvěma samostatnými hnětači (dva náhradní háky jsou v balení). Bílý oválný design ukrývá víko s průhledem a nabízí přehledný displej s šesti ovládacími tlačítky.
Vzhledem k rozměrům nádoby jsou k dispozici pouze dvě velikosti chleba začínající na 750 a končící na 1 400 gramech. Přesná gramáž závisí na druhu chleba či těsta. Odklad pečení lze provést až na 13 hodin. Nejrychleji se chléb upeče za necelé dvě hodiny. Také zde není k dispozici automatický podavač na příměsi, a tak je nutné sledovat zvukový signál.
Velice dobře zpracovaný návod doplňuje samostatný sešit receptů. Pekárna je veliká 30 x 28 x 42 a její hmotnost odpovídá 6,3 kg. Výrobcem udávaná spotřeba je 800 W.
Pečení v této pekárně na standardní program přineslo nejlepší výsledek. Problém však byl po vyjmutí dvojice háků, kde musí uživatel při krájení počítat s otvory, které po nich zůstanou. U obou předchozích modelů to byl jen jeden hnětací hák.
Údržba je mírně složitější právě kvůli nutnosti čistit dva hnětací háky místo jednoho. Na druhou stranu se nádoba nevytahuje z trouby pomocí držátka, ale za postranní úchyty.
A vítězem se stává…
Nejlepší poměr ceny a výkonu nabízí z testovaných modelů Eta Harmony, neumí však menší chleby s hmotností od 500 gramů a má největší spotřebu. Také nemá podavač na přídavné suroviny.
Kdo tedy chce ráno snídat chléb s rozinkami, bude muset využít schopnosti Panasonic SD-255, který je navíc nejskladnějším modelem.
Kenwood BM350 může zaujmout designem, ale především bezkonkurenčně nejrychlejší přípravou chleba.
Vlastnosti | Panasonic SD-255 | Kenwood BM350 | Eta Harmony |
Cena | 4 399 Kč | 3 990 Kč | 2 490 Kč |
Hmotnost | 7 Kg | 7,8 Kg | 6,3 Kg |
Rozměry | 37 x 28 x 33 cm | 32 x 28 x 39 cm | 30 x 28 x 42 cm |
Příkon | 550 W | 645 W | 800 W |