Martin Klapal

Martin Klapal | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Zlínští volejbalisté jdou na lídra s posilou. Blokařem Klapalem

  • 0
Zlínští volejbalisté, kteří jsou v tabulce třetí, přivítají v sobotu vedoucí České Budějovice. Pokud je porazí za tři body a druhé Benátky zaváhají, můžou jít do čela. Domácí navíc představí posilu, blokaře Martina Klapala.

Pouze čtyři zápasy z dvaceti ztratili v letošní sezoně volejbalisté Zlína i Českých Budějovic. Tato statistika naznačuje, že zítra od 17 hodin bude ve sportovní hale Euronics k vidění parádní volejbal. Oba soupeři totiž spolu s Benátkami vládnou základní části extraligy.

"Nastoupíme proti nejtěžšímu možnému soupeři, o motivaci máme postaráno," poznamenal trenér a manažer Fatry EkoSolar Zlín Roman Macek. "Jen doufám, že se otřepeme z nevydařeného pátého setu v Benátkách."

Jeho výběr pokazil předchozí zápas. V tie-breaku na hřišti druhého týmu tabulky vedl 13:10, přesto padl. "Nejvíc mě štve, že jsme se porazili sami," hořekuje Macek. "Vzadu jsme kazili, v útoku jsme udělali pár chyb. Prohráli bychom s každým."

Sobotní úspěch ovšem může Zlín znovu naladit do pohody. Pokud uspěje, může jít do čela. Vede k tomu jediná cesta. Vyhrát za tři body, přičemž Benátky musí klopýtnout v Ostravě.

"Na první místo pomýšlíme," potvrdil Macek vysoké ambice svého týmu. Zlín před zápasem představí posilu. Do konce ročníku získal 26letého blokaře Martina Klapala z Brna. "V posledních sezonách je to jeden z nejvýraznějších středáků v lize," ocenil nováčka Macek. "Naši středáci hrají dobře, ale potřebujeme posílit obranu."

Martin Klapal z BrnaMartin Klapal (v modrém) z Brna smečuje proti benáteckému dvojbloku

Klapalův příchod souvisí i s tím, že Ondřej Skyba odešel na prvoligovou farmu do Starého Města. "Vypadli jim tři středáci, proto jsme to vyřešili tímto způsobem," objasnil Macek.

Další změny v sestavě už kouč neplánuje, přestože smečař Dominik Mračko je zraněný. Z Benátek má výron kotníku, chybět bude nejméně dva týdny. "Zatím musí být v klidu," podotkl Macek.

Budějovice stejně jako Zlín v minulém kole klopýtly. Ovšem nečekaně. Doma padly s Ústím nad Labem. Takže je jasné, že ztrátu budou chtít nahradit ve Zlíně. "Obrovsky mě to překvapilo, protože tři dny předtím jsme s Budějovicemi sehráli tréninkový zápas a ty nás přehrály v jakémkoliv složení," upozornil zlínský trenér.

Domácí budou znovu spoléhat na servis. Ovšem v posledních kolech jim to moc nejde. Například v Benátkách zlínští volejbalisté pokazili 22 podání a získali jen tři přímé body. "Servis se nese celou sezonou jako červená nit," podotkl Macek.

"Se všemi soupeři prohráváme na bloku, takže body musíme docílit jinými činnostmi. Servis je ta základní. Ovšem z rizika musí rezultovat body a to se teď moc nedaří."

Klapal: Neváhal jsem ani chvíli

Kvůli problémům s ploténkou odehrál v této sezoně jenom pět zápasů. O to víc se blokař Martin Klapal, který posílí zlínské volejbalisty do konce ročníku, těší na pořádné souboje. Chce si zahrát o medaili. "Je tady dobrý tým, může to vyjít," věří 26letý Klapal, jenž většinu kariéry strávil v Brně, v jehož dresu nastupoval i letos.

Jak se vaše zlínské angažmá zrodilo?
Pan Macek mi zavolal před Vánocemi, jestli bych neměl zájem. Trošku mě předběhl, protože jsem měl v plánu si něco najít. Pochopitelně jsem neváhal.

V minulých dvou sezonách jste hostoval v Ostravě. Tam jste pokračovat nechtěl?
Měl jsem v plánu zkusit něco venku. Jenže kvůli zranění se všechno vyvinulo jinak, takže jsem zůstal v Brně.

Zdravotně už jste v pořádku?
Cítím se výborně, jen mi chybí fyzička. Snažil jsem se na ní zapracovat, proto věřím, že to bude v pohodě.

Ovšem chybí vám zápasová praxe. Necítíte to jako handicap?
V posledních letech jsem si zvykl, začátek sezony mi pokaždé utekl. V Brně jsem odehrál pět zápasů, neviděl bych v tom problém.

Jak moc znáte zlínský tým?
Spíš jen tím, že jsem proti nim hrával.

Co říkáte na jeho výsledky?
Přišel sem zkušený nahrávač, což je největší plus. Od toho se všechno odvíjí.

Věříte, že si zahrajete už v sobotu proti Českým Budějovicím?
Od začátku asi ne, během zápasu se uvidí.

Těžší premiéru byste si ale mohl představit jen těžko, že?
Na rozehrání mohl přijet lehčí soupeř, ale co se dá dělat. Snadnější soupeři se objeví později.

Trenér Macek věří, že pomůžete zlepšit obranu na síti. Splníte jeho přání?
Doufám, že to vyjde. Nerad bych jim to tady pokazil.

Zlín sází na osvědčenou dvojici blokařů Sedláček, Čechmánek. Tušíte, místo kterého z nich byste mohl nastupovat?
Hlavně musím být lepší než oni. Taky bude záležet, jak si sednu s nahrávačem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž