Zlínský volejbalista Peter Barták

Zlínský volejbalista Peter Barták | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Zlínští volejbalisté omladili tým, jsou teď hodně nečitelní

  • 0
Šest. To číslo ho straší ještě teď. „Loni jsme vyhráli v základní části jen šest utkání, což je snad historicky nejméně,“ zmínil kouč zlínských volejbalistů Roman Macek před startem nového extraligového ročníku.

Rozkaz zní jasně. Vyhrát více zápasů a vylepšit dojem z předchozí nepodařené sezony. Los úvodního kola byl ale ke Zlínu krutý. V pondělní televizní dohrávce nastoupí v Liberci, zápas bude součástí oslav kulatého výročí tamní Dukly.

„Věřím, že budeme dobře připravení, a ne komparzem,“ přeje si Macek. Každý bod ze severu Čech by byl ale pro hosty zlatý. Čím může Mackův výběr favorita zaskočit? Třeba svojí nečitelností a nadšením.

„Máme třináct hráčů, hrát může každý,“ podotkl Macek. Zlínský kádr je široký a hodně mladý. „Věkově i mentálně jsou hráči k sobě blízcí.“

Libero Viceník a smečař Kozák byli ještě na jaře juniory. Na šanci čeká nahrávač juniorské reprezentace Šulc, který bude krýt záda jedinému cizinci v týmu - Slováku Bartákovi. „U nás na Moravě Slováky ani jako zahraniční hráče nevnímáme,“ uvedl Macek.

Drahé nákupy ani nedovoluje skromný rozpočet klubu, který patří v extralize mezi chudší.

„Extraliga jde nahoru. Souvisí to s tím, že řadě klubů narostly rozpočty a díky tomu si můžou dovolit ne jednoho zahraničního hráče jako dříve, ale klidně dva tři,“ ví Macek.

Zlín bude soupeřům čelit většinou svými odchovanci. A týmu už nepomůže dlouholetý tahoun útoku Kolář, který ukončil profesionální kariéru. „Nahradí ho Adamec nebo Kittel. Hrát bude aktuálně lepší,“ pravil Macek.

Podobně vyrovnaných dvojiček má Zlín několik. Post libera, který byl loni velkou slabinou Zlína, vyztužil nadějný Viceník, který bude šlapat na paty Bláhovi. Na nahrávače Bartáka bude tlačit Šulc.

Od slovenského nahrávače čeká Macek mnohem více než loni: „Rok hájení už skončil. Ví, co po něm chceme. Má to těžší, protože nese nálepku cizince. Musí začít splácet důvěru.“

Příprava, kterou většinou vedl Přemysl Obdržálek, se nesla v duchu důrazu na preciznost. „Tak aby hráči udrželi křivku výkonnosti celý zápas,“ nadhodil Macek.

Jak se to povedlo, naznačí i pondělní duel v Liberci.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž