Výška 185 centimetrů? To už Havelkové stačí

Liberec - V patnácti letech patří k oporám extraligového ženského týmu Technické univerzity Liberec. Dařilo se jí i v kadetské reprezentaci. Helena Havelková se stala v anketě Českého volejbalového svazu Talentem roku 2003. "To jsem vůbec nečekala," tvrdí upřímně.

 "Ani jsem pořádně nevěděla, co to je za cenu, když mi svazový trenér řekl, že budu vyhlášena na plese v Praze jako Talent roku. Opravdu velké překvapení, vždyť druhá za mnou skončila dvacetiletá hráčka," diví se Havelková ještě teď.

Až za ní byly Matuszková a Adlerová, které už se živí volejbalem ve Francii.

Talentovaná Liberečanka hrála vloni v srpnu s reprezentací kadetek na světovém šampionátu v Polsku. "No, a pak si mě vzali do extraligového týmu žen v Liberci."
V něm je stabilní členkou základní sestavy.

"Pro mě je to určitě dobře, že už tak brzo sbírám zkušenosti mezi dospělými. V budoucnu se mi to bude hodit," uvažuje Havelková, jež střídavě hraje i za dorostenky TU.

S aktivním volejbalem začala ve dvanácti letech v Lokomotivě Liberec I. "S volejbalem to asi ani dřív nejde. Nejprve jsem závodně plavala, ale pak mě taťka, sám volejbalista, dal na volejbal a určitě toho nelituju," popisuje svoji sportovní kariéru.

Vždy nastupovala jako smečařka, soupeřky v extralize nyní ničí i tvrdými skákanými servisy. "Trénuju to speciálně. Než jsem přešla mezi ženy, dávala jsem jen plachtící podání. Ale máme za úkol podávat tvrdě, tak jsem se musela naučit na servisu skákat. Je to trend. A když se povede na podání nějaká série, je to velká zbraň," dobře ví.

Momentálně měří Helena Havelková, která letos v červenci oslaví šestnácté narozeniny, 185 centimetrů. "Takhle to stačí, snad už víc neporostu," říká se smíchem. "Výšku jsem zdědila po rodičích."

Studentka 1. ročníku Sportovního gymnázia Dr. Randy v Jablonci nad Nisou se volejbalu věnuje denně buď trénuje nebo hraje mistrovský zápas. "Ale se studiem kvůli tomu problémy nemám. Naopak, čekala jsem, že to bude těžší. Zatím to docela zvládám. Žádný z předmětů mi nedělá nějaké zvláštní problémy," prozradila.

Volejbalový vzor nemá. "Není čas to nějak sledovat a vlastně ani není kde. Ženský volejbal se v televizích objevuje jen minimálně. Většinu věcí pochytávám od liberecké spoluhráčky Lucky Václavíkové."

Plány má stejné, jako všechny talentované české volejbalistky jejího věku. "Jednou chci hrát v cizině, ale teď to ještě opravdu neřeším. Ještě rok budu určitě v Liberci a chci také dodělat školu," přemítá.

Po skončení extraligy se bude Helena Havelková připravovat už s juniorskou českou reprezentací na kvalifikaci o mistrovství Evropy, která se bude hrát v květnu v Moskvě.

TALENT ROKU 2003. Patnáctiletá Helena Havelková z Technické univerzity Liberec patří k největším českým volejbalovým talentům.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž