Natalja Safronovová (číslo 7) se raduje se svými spoluhráčkami z ruské reprezentace

Natalja Safronovová (číslo 7) se raduje se svými spoluhráčkami z ruské reprezentace | foto: /www.mekobiet2009.pl

Volejbalové mistryni světa (zatím) není pomoci. Už měsíc zůstává v kómatu

  • 3
Tenhle příběh vánočním zázrakem neskončil. Volejbalová mistryně světa Natalja Safronovová dál zůstává v kómatu s podezřením na mozkovou mrtvici. Kapitánka ruské reprezentace přitom v únoru oslavila teprve třicáté narozeniny.

Prosinec 2009, měsíc, který vrcholí bojem Natalje Safronovové o život, začal pro ruskou univerzálku na jedničku. Prvního pomáhala svému Dynamu Moskva k vítězství v Lize mistryň nad polskou Bialsko-Bialou. O dva dny později svým spoluhráčkám způsobila šok.

Na tréninku se zničehonic sesunula k zemi. A od té doby je v péči lékařů z neurochirurgického oddělení ústavu Sklifosovského v Moskvě. Jasnou diagnózu se doktorům určit nepodařilo, pokud jsou však domněnky o mrtvici pravdivé... Raději se nedomýšlet.

"Není žádné zlepšení, ani zhoršení. Stále je v kómatu a nám nezbývá než doufat, že se uzdraví," prohlásila krátce před Vánoci klubová mluvčí Julie Artěminovová. Těmi slovy zklamala mnoho fanoušků, kteří doufali, že mediální informace o Nataljině uzdravení nejsou jenom fáma.

"Můžeme jen doufat, že se vrátí zpět," smutnila Artěminovová. "Nataša přitom žádné potíže dřív neměla," doplnil ji klubový šéf Vladimir Zinich.

Je to smutné přerušení jedné skvostné sportovní kariéry. Vždyť 192 centimetrů vysoká rodačka z Jekatěrinburgu dosáhla na národním i mezinárodním poli skoro všeho, nač si jenom lze pomyslet.

Natalja SafronovováNatalja Safronovová (číslo 7) se raduje se svými spoluhráčkami z ruské reprezentace

Vrcholem kariéry Safronovové je rok 2006 a zisk zlaté medaile na mistrovství světa. Ze světových šampionátů má stálice ruské reprezentace ještě dva bronzy z let 1998 a 2002. Z olympijských her v Aténách 2004 si odvezla stříbro. Je mistryní Evropy i Ruska.

Menší kontroverzi v ruském volejbalu způsobila před dvěma lety, když přestoupila ze Zarechie Odincovo do týmu největšího rivala Dynama Moskva. Tyhle spory jsou ale nyní zapomenuty.

Spoluhráčkám Safronovové z Dynama nezbývá než bojovat i za ni. V jednom z dalších utkání Ligy mistryň si poradily na palubovce českých šampionek z Prostějova. Třiadvacátého prosince pak opanovaly ruský pohár. A vítězství okamžitě věnovaly své kapitánce.

Tu výhra možná potěšila. Možná ne. Možná se o ní už nikdy nedozví. Blízcí Safronovové ale dál doufají. Inspirací jim může být nedávný případ uzbeckého boxera Nosirjon Ruzimatov, který byl rovněž upadl v kómatu, po třech dnech se z něj probudil.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž