Česká reprezentantka Michaela Monzoniová překonává na síti nizozemskou soupeřku v utkání Evropské ligy. | foto: ČTK

Volejbalistky porazily Bulharsko a poprvé vyhrály Evropskou ligu

  • 3
České volejbalistky vyhrály poprvé v historii Evropskou ligu. Ve finále v Karlových Varech porazily Bulharsko po setech 26:24, 25:18 a 25:23. Oba týmy si již postupem ze semifinále zajistily účast v prestižní světové Grand Prix.

Pod vedením italského kouče Carla Parisiho, který byl jmenován na konci února, Češky získaly po dlouhé době titul na mezinárodní scéně. Ze 14 soutěžních zápasů v této sezoně prohrály jen dva. A to v základní části Evropské ligy s Nizozemskem a v oslabené sestavě s Izraelem.

České reprezentantky získaly při slavnostním ceremoniálu i tři individuální ceny. Nejužitečnější hráčkou turnaje se stala univerzálka Aneta Havlíčková, nejlépe přihrávající hráčkou kapitánka a smečařka Helena Havelková a nejlepším liberem Julie Jášová.

"Mám skvělé pocity, poprvé v reprezentaci jsme něco dokázaly," jásala Havlíčková v rozhovoru pro Radiožurnál. "Carlo je skvělý trenér, s týmem udělal nějaký pokrok, který možná ještě není vidět, ale časem se to projeví," dodala ke svému klubovému kouči z italského Busta Arsizio.

Český tým se v Evropské lize probojoval do Final Four už loni, jenže v Istanbulu dvakrát prohrál bez zisku jediného setu. Domácí prostředí v KV Areně však dokázal během dvou svátečních dnů využít na sto procent, v sobotní klíčové bitvě zdolal Nizozemsko 3:1 a splnil hlavní cíl: vybojovat si premiérovou účast v Grand Prix.

Ve Final Four už se porazit nedaly a za bouřlivého aplausu 3800 diváků převzaly zlaté medaile. V koncovkách setů po výborném volejbalu z obou stran byly lepší než Bulharky, bodově družstvo táhly hlavně Havlíčková a smečařka Kossányiová. Poslední bod získala Havelková útokem ze zadní zóny proti trojbloku.

"Holky dnes hrály výjimečně," vyzdvihl Parisi. "Pořád jsme v hlavě měli vítězství a podali perfektní výkon. Byli jsme odměněni za tvrdou dřinu a doufám, že tento titul je ideálním odrazovým můstkem do další práce," dodal italský kouč.

"Do zápasu jsme vstupovaly trochu s nervozitou, šlo o všechno. Teď jsme šťastné, protože je to naše první zlatá medaile. Doufám, že toto vítězství je jen začátek úspěšné éry," dodala držitelka prestižní ceny MVP Havlíčková.

Češky v Evropské lize napodobily své kolegy, kteří ovládli hned první ročník v roce 2004. Bronzové medaile získaly vítězky všech tří předchozích ročníků ze Srbska. Na podzim čeká volejbalistky druhý vrchol letošní reprezentační sezony - kvalifikace mistrovství Evropy.

Final Four Evropské ligy volejbalistek v Karlových Varech

Finále:
ČR - Bulharsko 3:0 (24, 18, 23)
Rozhodčí:
Schürmann (Licht.), Bernaola (Šp.). Čas: 79 min. Diváci: 3800.
Sestava a body ČR: Havelková 9, Pastulová 7, Havlíčková 18, Kossányiová 12,
Monzoniová 8, Mühlsteinová 2, libero Jášová - Bednářová, Sajdová. Trenér:
Parisi.

O 3. místo:
Srbsko - Nizozemsko 3:1 (23, 15, -23, 13).

Přehled vítězů EL:
2009 Srbsko, 2010 Srbsko, 2011 Srbsko, 2012 ČR.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž