Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Evropská liga volejbalistů uvidí experiment. Hrát se bude do 21 bodů

  • 4
Volejbalisty čeká v Evropské lize zvláštní novinka, která se příliš nezamlouvá představitelům české reprezentace. Jednotlivé sety se budou nově hrát jen do 21 bodů a ne do tradičních pětadvaceti. Soutěž začne v polovině června a má sloužit jako příprava na zářijové mistrovství Evropy, které se však bude držet dosavadních pravidel.

Hlavně z tohoto důvodu se novinka zřejmě nesetká s pochopením. O změně počítání rozhodla Správní rada FIVB s cílem sblížit pravidla šestkového volejbalu s plážovým, jenž se hraje jen na dva vítězné sety do 21 bodů. Národním svazům změnu tlumočila evropská konfederace CEV.

"Už jsem o tom slyšel a podle mě je to kravina," řekl ČTK Zdeněk Šmejkal, asistent reprezentačního kouče Nizozemce Stewarta Bernarda cestou do Liberce, kde dnes může s Ostravou slavit postup do finále extraligy.

"Nevím, co to má znamenat. Spíš beach by se měl občas přizpůsobit nám. Nevidím to jako dobré řešení," pokračoval v kritickém tónu. Čeští volejbalisté se představí v Evropské lize v jedné ze tří skupin spolu s týmy Španělska, Černé Hory a Maďarska. Ženy letní soutěž loni poprvé vyhrály a vybojovaly si možnost premiérového startu v prestižní světové Grand Prix.

Zápasy EL zůstanou na tři vítězné sety, při počítání jen do 21 bodů bude nově v každém z nich (s výjimkou případného pátého) pouze jeden technický oddechový čas při 12 bodech. Doteď byly tyto time-outy dva ve chvíli, kdy vedoucí tým dosáhl 8. a 16. bodu.

"Evropská liga slouží jako příprava na mistrovství Evropy, rytmus zápasů bude úplně jiný. Normálně do 25 bodů se budou hrát všechny ostatní soutěže," připomněl Šmejkal. Poslední ze čtyř turnajů základní skupiny bude hostit Opava od 5. do 7. července.

Podobně přijali experiment na Slovensku, které se Evropské ligy také zúčastní. "Nejsme nadšení tímto rozhodnutím. Je v pořádku, že se FIVB snaží zatraktivnit volejbal, ale myslím, že to mohli testovat na méně významném turnaji, než je Evropská liga," reagoval šéf slovenské federace Ľubor Halanda.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž