Údery na písku musí být čistší

Opava - Byl to čistý úder, nebo ne? To je už pomalu věčný spor, který provází plážové volejbalisty. "Stále je hodně úderů diskutabilních a také sudí často nevědí, co je správné," řekl opavský volejbalista Peter Valaštek. "Každý rozhodčí má jiná měřítka. Nejvíc si dávají pozor na takzvané dvojáky, na nečisté hraní prsty."

Mezi amatéry se nějaké to plácnutí snese, ale v případě špičkových hráčů vyvolává i hádky se soupeři a rozhodčími.

To bylo vidět i na olympijských hrách v Aténách. Sudí často pískali nečisté nahrávky prstama. Třeba i Brazilce Adrianě Beharové ve finále ženského turnaje.

"Technika beache se od šestkového liší tím, že je čistší," podotkl Václav Fikar, brněnský trenér a vicemistr Evropy z roku 1995. "Základem je, že první přihrávka, pokud soupeř tvrdě nesmečoval, musí být hraná prsty naprosto čistě."

Aby hráči zabránili případnému dvojdoteku, první úder na své polovině hrají "bagrem", což je spodem, nebo "kapličkou", čili rukama sepjatýma nad úrovní hlavy.

Čistá musí být především nahrávka prsty. "Povolené je potažení míče, ale to by nemělo být pod úrovní ramen a pohyb balonu se nesmí zastavit," míní Fikar.

Jak lze vůbec "dvoják" poznat? "Tak, že prstoklad není současně na míči a při doteku to cvakne, nebo se míč roztočí. Pak je jasné, že hráč nepoložil všechny prsty na balon."

V klasickém volejbale může být první míč hraný nečistě, v případě plážového to nepřichází v úvahu. Tam jen v případě, že jde o smeč, o tvrdý úder hraný shora dolů.

Jiné jsou i údery přes síť. Pravidla nedovolují "ulívku" hranou prsty jedné ruky. Míč lze udeřit dlaní, špetkou nebo takzvaným krabem, což jsou pokrčené prsty.

Stačí si sudí čistotu úderu pohlídat? "Beach není tak rychlý jako šestkový volejbal, máme čas podívat se, jak hráč míč udeřil," řekl opavský rozhodčí Miloš Pavelek.

Igor Stejskal, osminásobný mistr republiky na písku, je přesvědčený, že čistota hry je právě otázka rozhodčích. "Záleží, jakou laťku nasadí. Základem je pískat na obě strany stejně. Rozhodnout, zda byl úder čistý, nebo ne je velice problematické."

Podle Stejskala je v zahraničí jen několik top  rozhodčích, kteří pískají pod Mezinárodní volejbalovou federací. "Zbytek je mnohem horší než u nás. My sice na české sudí nadáváme, ale myslím si, že ve světě patří k těm lepším."

Také rozhodčí stejně jako hráči potřebují získat zkušenosti. "K tomu je potřeba odpískat čtyři pět sezon," tvrdí Miloš Pavelek. "Mladí jsou nevypískaní, takže zpočátku mívají problémy udržet stejnou rovinu na obě strany po celou dobu zápasu."

Volejbalisté na písku se shodují, že rozhodčí každopádně rok od roku posuzují údery přísněji. "Někdy už možná až příliš přísně," podotkl opavský hráč a organizátor turnajů David Šťastný.

"Před pěti roky se však plácalo kde co a rozhodčí nechávali hře volný průběh. Opravdu na rozhodčích hodně záleží. Někteří jsou benevolentnější, jiní přísnější. S tím se však hráči musejí vypořádat."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž