Lenka Háječková s Hanou Klapalovou zvítězily na mistrovství republiky beachvolejbalistek.

Lenka Háječková s Hanou Klapalovou zvítězily na mistrovství republiky beachvolejbalistek. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Pražsko-brněnský volejbalový pár už zbrojí na olympiádu

  • 0
Klape jim to dobře, na začátek sezony vyhrály halové mistrovství republiky v plážovém volejbale. Aby ne, když má Lenka Háječková parťačku s přiléhavým jménem Hana Klapalová.

Daly se dohromady teprve před loňskou sezonou. Pro mnohé byla nová dvojice velkým překvapením, vždyť předchozích osm let hrála Brňanka Klapalová po boku Terezy Petrové.

Loňská sezona i začátek nynější však dal bleskovému tahu za pravdu. Brněnsko-pražské duo se okamžitě zařadilo mezi dva nejlepší české páry a usiluje o postup na olympijské hry v Londýně 2012.

"Jasně, to je velký cíl a kvalifikace začíná už letos," hlásí 28letá Klapalová. Jakmile děvčata vtrhnou do turnajů Světové ligy koncem dubna v Brazílii, budou bojovat nejen o body do prestižní série, ale i o ty, které by jim mohly zajistit účast v Londýně.

"Počítá se dvanáct nejlepších výsledků ze všech turnajů plus z několika turnajů na začátku sezony 2012. Z toho se vybere šestnáct párů, z každé země mohou být dva," vysvětluje Klapalová.

Ovšem tak jednoduchý systém není, protože na Hry pojede ještě osm dalších párů, pro něž jsou udělána dodatečná kritéria. "Sama jsem se v tom dosud pořádně nezorientovala," směje se.

Pokud by se dařilo jak jim, tak druhé české dvojici Kristýna Kolocová - Markéta Sluková, mohly by se v Londýně potkat. Kdo z nich je momentálně lepší, lze usuzovat právě jen z výsledku finále mistrovství, které se hrálo před týdnem.

Ovšem vyrovnaný průběh a vítězství 2:1 ve prospěch Klapalové s Háječkovou moc velké rozřešení této otázky nedává.

"Loni jsme měly vyrovnanou bilanci, finále bylo podobné. Vyhrály jsme první set, prohrály druhý a v tie-breaku prohrávaly 7:11. Ale zabojovaly jsme a urvaly to," těší sestru zlínského blokaře.

Aby byly v Česku nejlepší a mohly konkurovat hráčkám ve Světové sérii, trénují pilně v Brně s koučem Milanem Džavoronokem i v Praze s Michalem Palinkem.

"Víc teda v Praze, protože Lenka má doma malou dcerku," usmívá se Klapalová. Zatím se pohybovaly jen v krytých halách, ale ještě odjedou do Říma na dvoutýdenní soustředění.

"Přeci jen pod širým nebem to jde úplně jinak. Máme dobré sparingpartnerky a už to tam mám vyzkoušené," těší se. Pak už se vrhnou do maratonu ve vyhřátém písku. "Zatím plánujeme, že vynecháme jen dva až tři turnaje."

Jaké budou mít ambice? "Loni se nám podařilo dostat ve Stavangeru do čtverky, jednou jsme byly páté. To bychom určitě chtěly zopakovat. Je ale potřeba mít dobrou momentální formu a trochu štěstí, abychom porazily Brazilky nebo Američanky," povídá Klapalová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž