Milan Moník z Ústí nad Labem právě překonal liberecký jednoblok.

Milan Moník z Ústí nad Labem právě překonal liberecký jednoblok. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Malánův debut na lavičce volejbalistů Ústí nad Labem: půvabná prohra

  • 0
Prohrávali už 0:2 na sety, ale sebrali se a zápas srovnali. V tie-breaku museli dohánět pět bodů, i tuhle ztrátu smazali. Extraligoví liberečtí vicemistři ze sebe ždímali všechen svůj um, aby udatné ústecké volejbalové bojovníky nakonec přece zlomili. I prohrát se dá s grácií!

"Nádherný zápas v nádherné atmosféře. Třešnička chyběla, ale buďme rádi za bod. Líbí se mi bojovný duch tohohle týmu. Hraje za každého stavu," děkoval po porážce 2:3 kouč Miroslav Malán.

Jeho premiéra na ústecké lavičce tak sice nebyla vítězná, přesto byl výkonem svých nových svěřenců nadšený. "Přesně takhle znám Ústí z minulosti, když jsem hrál proti nim. Vím, že to jsou bojovníci. Dokazují to i na trénincích. Nikdy nepoloží zápas. Mají srdíčko," vypíchl Malán dvojnásobné ústecké zmrtvýchvstání.

"Za stavu 2:0 na sety jsme přestali tlačit na servisu, domácím se naopak začal dařit. Tam nastal ten zlom. Dostali se nahoru a hráli tři sety v euforii. Snažili jsme se jich držet, ale nedělali chyby. Neměli jsme je jak stáhnout," ocenil soka liberecký trenér Michal Nekola, bývalý kouč Ústí.

"Pro diváky to bylo jistě zajímavé. Zvlášť když Mirek Malán zase dřív vedl Liberec. Po dlouhé době derby se vším všudy. Výborná atmosféra, dobrý volejbal."

Pro Liberec ale mohl skvěle rozehraný zápas nakonec skončit průšvihem. Nejenže promrhal dvousetové vedení, v tie-breaku i pětibodový náskok! "To byl kolaps v útoku. Měli jsme výborně přihráno, takže nesložit 4 balony za sebou je hrubá chyba," vyčítal Nekola.

Ústí to však nevyužilo a v koncovce přece padlo. "Udělal jsem strašnou chybu. Podával jejich nejlepší hráč, byl krásný příjem a já netrefil ulívku na druhou přes. Spadlo to do autu," vzal to na sebe Filip Habr, ústecký nahrávač. "Když neuděláte ztrátu z těžkého servisu, často za to pak platíte třeba sérií pěti bodů."

Ústí zaplatilo porážkou v tie-breaku, přesto si díky návratu ke starému systému připsalo do tabulky bod. Liberci za výhru v pěti setech musely stačit dva.

"Sice jsme vedli 2:0, ale teď můžeme být rádi, že jsme vůbec vyhráli. Musíme být spokojení i s tím," uznal Nekola. "Staronový systém je spravedlivější. Týmy, které po boji prohrají 2:3, dřív neměly nic. A Ústí si bod zasloužilo."

Radost by z toho jistě měl i Petr Javůrek, bývalý sportovní manažer klubu, jenž nedávno zemřel a před zápasem se za něj držela minuta ticha. Habr tvrdí: "Chtěli jsme uspět i pro něj. A bod úspěch je." A co víc - skromné Ústí naznačilo, že přijatelnější soupeře může zase letos porážet.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž