SOUSTŘEDĚNÍ. Na příjmu se snaží Přemysl Kubala.

SOUSTŘEDĚNÍ. Na příjmu se snaží Přemysl Kubala. | foto: www.fivb.org

Kubala s Benešem ve větru a dešti sahali ve Světovém poháru po medaili

  • 0
Chlad, déšť a silný vítr nad pískem. V neobvyklém volejbalovém počasí Přemysl Kubala a Petr Beneš dosáhli na dosud nejlepší společné umístění ve Světovém poháru. Po dvou pátých místech v nizozemském Haagu skončili čtvrtí, když v utkání o třetí místo podlehli ruské dvojici Jaroslav Koškarev a Konstantin Semjonov 0:2 (-18, -19). Turnaj vyhráli Brazilci Cunha s Ricardem.

Česká dvojice se znovu výrazně přiblížila účasti na olympijských hrách v Londýně 2012. "To je pro nás nejdůležitější. V příští sezoně by nám k uhájení místa pro olympiádu mohly stačit dva dobré výsledky," podotkl Přemysl Kubala.

V redukovaném olympijském žebříčku se čeští volejbalisté posunuli z 16. na 11. místo, přičemž do kvalifikace se týmům počítá dvanáct nejlepších výsledků z této a příští sezony do 20. června 2012.

Na čtvrté příčce ve Světové sérii dosud byly jen tři české dvojice, naposledy Martin Lébl s Michalem Palinkem před jedenácti lety roky v Marseille. "Za tu dobu, co s Petrem hrajeme spolu a daří se nám, to už muselo přijít," řekl Přemysl Kubala.

Leč mrzí ho, že turnaj v Haagu nedotáhli k medaili. "Ale v tom počasí jsme si my i soupeři přáli, aby už byl konec," podotkl Kubala. "Navíc Rusové jsou silní, určitě si zajistí účast v Londýně."

Hrál už vůbec v tak špatných klimatických podmínkách? "Ano, ale ne tak důležité utkání. Haag je tím ale pověstný."

V nabitém turnajovém programu se zápasy přerušují jen výjimečně. "Například, když se blýská nebo je déšť opravdu hodně silný, což se nám stalo v zápase o postup do semifinále s Italy, kdy rozhodčí zápas přerušil asi na pět minut."

V dešti ale míč ztěžkne. "A to není příjemné hlavně pro nás ramenáře," usmál se Kubala, který má s ramenem zdravotní problémy.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž