Brno - ČZU Praha

Brno - ČZU Praha | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

I pod hrozbou konce zvyšují volejbalisté Brna ambice na šesté místo

  • 0
Porážkou 2:3 v Ostravě zahájili nový extraligový ročník volejbalisté RWE Brno. Přestože nad nimi visí hrozba konce extraligy v závěru kalendářního roku, vstupují do ní s ambicemi.

"Chceme být lepší než Kometa. Jestli budou mistři, tak to ale nezvládnem," směje se sportovní ředitel a trenér Ivan Husár a pokračoval vážněji. "Dali jsme si za cíl nejhůř šesté místo."

Není to snadný, ale ani nedosažitelný cíl. Ve druhé půlce loňské sezony začalo mladé mužstvo konečně vyhrávat a nasbíralo další zkušenosti. Sice tři hráči odešli, ale minimálně stejně dobří volejbalisté přišli.

Post nahrávače opustil Tomáš Jambor, který zamířil do francouzského Toulouse. "Místo něj přišel z Bratislavy Tomáš Hollý, který je v širším kádru slovenské reprezentace," pochvaluje si 25letou posilu Husár.

K výměně došlo i na liberu. Mladého Hovorku nahradil velezkušený Martin Pipa, taktéž slovenský reprezentant. "Je to excelentní hráč. Rychlejší už asi nebude, ale díky němu bychom na přihrávce měli být stabilní. I když nám na něj nikdo asi podávat nebude," myslí si Husár.

Nejvážnější ztrátou je tak odchod zkušeného univerzála Petera Diviše, který Brňany v loňském ročníku výrazně pozvedl. Podle džentlmenské dohody s vedením klubu měl zůstat i nadále. "Jenže v létě nebral tři týdny telefon a prostě zdrhl. Říkal nám, jak pro něj má další angažmá v Brně smysl a jak ho to tady baví," posteskl si trenér.

I na jeho pozici našlo Brno náhradu. Luboše Smrčinu z Ústí nad Labem, který má se svými 205 centimetry možnost stát se nejlepším univerzálem extraligy. "Otázka je, kdy to bude," usmál se Husár.

Aby změn nebylo málo, z blokaře Martina Hrocha se stal hrající asistent. Nejvyšší soutěž, letos zvaná Uniqua extraliga, opět mění hrací a bodovací systém.

Dvanáct mužstev se popere o deset míst do play-off, o sestupu bude rozhodovat znovu baráž. Z utkání se budou po několika letech opět rozdávat tři body. Vítězství 3:0 a 3:1 bude ohodnoceno plným ziskem, při poměru setů 3:2 si soupeři body rozdělí. První domácí duel hraje Brno příští čtvrtek proti ČZU Praha.

Brněnská soupiska

Nahrávači: Tomáš Hollý (25 let, Slov.), Tomáš Malčík (35). Univerzál: Luboš Smrčina (22), Tomáš Felgr (21). Blokaři: Martin Hroch (38), Josef Mlčuch (20), Libor Leikep (22), Ondřej Kubalec (20). Smečaři: Dominik Fořt (21), Jan Kuliha (20), Martin Jankovič (36, Slov.), Marek Šášek (21). Libero: Martin Pipa (36, Slov.)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž