Do elitní čtyřky patří i český volejbal

  • 560
Madrid - (Od zvláštního zpravodaje iDNES - Senzační jízda českých volejbalistů Světovou ligou pokračuje, o víkendu se zúčastní bojů nejlepších čtyř týmů! Rozhodlo o tom čtvrteční vítězství nad Španělskem 3:1. Národní tým v Madridu skvělým výkonem přehrál domácí reprezentaci, a zajistil si postupové druhé místo ve skupině. V semifinále se volejbalisté utkají s mistry světa Brazilci.Dále čtěte: Jakub do toho mlátil; proto tu přeci jePODROBNÝ PRŮBĚH ZÁPASU

Sotva dopadl poslední míč od dvojbloku Jakuba Novotného s Martinem Léblem na zem, rozsvítil se na světelné tabuli v madridské hale Vistalegre program semifinále. Nechyběla tam české vlaječka tři písmena CZE, proti tomu symbolika brazilských šampionů.

Tým se rychle seskupil, hráči se chytili kolem ramen, aby mohli fotografové pořídit nezapomenutelný snímek. Se semifinálovým programem v zádech.

"Je to obravský úspěch, já větší v posledních deseti možná dvaceti letech nepamatuji," zářil radostí trenér Pavel Řeřábek.

Mužstvo mohl jen pochválit, sebevědomým výkonem nedalo domácím volejbalistům vůbec šanci. Ve dvou setech ničilo Španěly od prvního do posledního míče, v koncovce čtvrté sady reprezentanti ukázali svoji chladnokrevnost, když rázně utnuli soupeřům pokus o zvrat.

"Jsem rád, že jsme překonali několik těžkých chvilek, a před bouřlivou kulisou uspěli," dodal kouč.

Do klíčového zápasu Řeřábek poslal stejnou sestavu, která dovedla ve středu zápas s Řeckem k vítězství 3:1. Obvyklá jména Zapletal, Rak, Lébl, Jakub Novotný a libero Obdržálek doplnil smečařský tandem Dubš, Marek Novotný.

Začátek byl kouzelný, první set vyhrála reprezentace nevídaným rozdílem deseti bodů. Španělsko se sesypalo hned zkraje při podání Dubše, který servíroval při obratu z 6:7 na 12:7.

Španělé si během této série vyčerpali obě možnosti oddechového času, ale rozjetého soupeře tím stejně nezastavili. Řeřábkův tým dominoval ve všech činnostech, ale nad skvělým výkonem celého kolektivu čněl především univerzál Jakub Novotný, který získával nejvíce bodů.

Druhý set byl od začátku v české režii, téměř bezchybnou hrou reprezentanti spolehlivě zvyšovali náskok až ke konečnému výsledku 25:21.

Větší drama přineslo až třetí pokračování zápasu, v němž český útok trochu polevil, a Španělé se chytili šance. Úspěšnými bloky si dokázali připravit vítěznou koncovku, když otočili z 16:18 na 20:18. Český tým už set nezachránil, prohrál 22:25.

Ve čtvrtém setu ale opět nastolili svoji hru hosté. Chyby při rozhodujících míčích téměř vymizely a za stavu 20:14 se zdálo být rozhodnuto. Jenže domácí se ještě jednou zvedli. Díky blokům a později i obrovskému nadšení živenému publikem vyrovnali na 22:22.

Ještě když za stavu 23:23 smečoval na zisk setbolu španělský kapitán Pascual, mohlo být zle. Ale Dubš míč vybral a Jakub Novotný vybojoval mečbol. A ten jediný i stačil, dvojblok Lébl - J. Novotný drama za stavu 25:23 definitivně utnul.

Česká republika - Španělsko 3:1 (15, 21, -22, 23)
Rozhodčí: Hobor (Maď.), Soküllü (Tur.).
Česko: Rak, J. Novotný, M. Novotný, Lébl, Zapletal, Dubš, libero Obdržálek - Kubala, Staněk.
Španělsko: Molto, Prenafeta, Pascual, Salvador, Saucedo, De La Fuente, libero Berenguel - Suela, Flores, Falasca, Carreno.

SKUPINA E

1.  Srbsko a Černá Hora 3 3 0 9:2 6
2.  Česko 3 2 1 6:5 5
2.  Španělsko 3 1 2 5:7 4
4.  Řecko3 0 3 3:9 3

Český hráč Martin Lébl blokuje střelu Juanja Salvadora ze Španělska v semifinálovém utkání Světové ligy volejbalistů, v němž celek ČR 10. července v Madridu porazil Španělsko 3:1.

Juanjo Salvador (16) a Gustavo Saucedo (2) ze Španělska se snaží blokovat střelu českého hráče Marka Novotného v semifinálovém utkání Světové ligy volejbalistů, v němž celek ČR 10. července v Madridu porazil Španělsko 3:1.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž