Ostravští Peter Michalovič a Tomáš Široký blokují útok budějovického Tomáše Fily

Ostravští Peter Michalovič a Tomáš Široký blokují útok budějovického Tomáše Fily | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Českobudějovičtí volejbalisté jsou jeden zápas od stříbra

  • 1
Stav finálové série extraligy volejbalistů České Budějovice - Ostrava je 1:3 na zápasy. Další utkání se bude hrát v českobudějovické hale v sobotu večer.

Ani se nechce věřit, že českobudějovický tým, který má celý kádr profesionální, nebude na ostravské poloamatéry stačit. Finálový soupeř Jihostroje má v kádru dva profesionály.

Také se nechce věřit, že hráč, který přepadne na ploše haly přes spoluhráče a cítí bolest, bude tak zlostně gestikulovat. Ve volejbalu je to nevídaná záležitost, která ihned uvolňuje spekulace a dohady.

Zatímco ve třetím utkání finálové série si ještě České Budějovice v Ostravě zahrály alespoň pátý zkrácený set, ve čtvrtém souboji druhý den ve stejné hale už to bylo Davidovo zametání s vláčným a odevzdaným Goliášem.

Zatímco Ostrava hraje pořád stejně, obhájce titulu tápe. Nemůže se trefit do střídání. Jediné, čím si je jistý, může být fakt, že také tím znovu a znovu povzbuzuje partu ostravských mladíků. Ta při sobě drží i mimo kurt. Baví se také tím, že například připravuje programy na zápasy.

Hráči Jihostroje mohou tušit, kdy a jak bude útočit univerzál Michalovič. Postaví proti němu dvojblok a Slovák ho razantně přehraje. Míč míří do pole, kde na něj hráči Jihostroje víc koukají, než aby ho zkusili zpracovat. Když už to zkusí, balon jim stejně uletí.

"Jsem rád, že se naši hráči nenechali znervóznit vyhraným třetím setem soupeře a šli agresivně do čtvrtého," všiml si při čtvrtém utká  ní série kouč ostravského týmu Zdeněk Šmejkal. "Ostrava nás rozstřílela na servisu, dva sety jsme si vůbec nevěděli rady. Až ve třetím se začala hra vyrovnávat," hodnotil v Ostravě čtvrtý souboj série trenér hostů Jan Svoboda.

"Celou dobu se smáli, když něco uhráli. Tak se nebojuje. Beru to jako naše podcenění," všiml si u soupeře ostravský kapitán Richard  Mauler. Je to i další důvod k větší motivaci ostravského týmu.

"Nemyslím si, že by naši hráči brali Ostravu na lehkou váhu, ale pokoušeli se něco změnit, abychom nehráli ten strojový výkon, který na soupeře zatím nestačí. Snažili jsme se něco změnit, ale nevyšlo to," komentoval hru obhájce asistent trenéra Stanislav Pochop.

"Doufám, že doma vyhrajeme. A v  pondělí se bude rozhodovat opět v Ostravě." "Věřím, že pro nás teď bude výhoda domácí prostředí. Máme tři dny volna. Máme o tolik zkušenější mužstvo, že nedáme kůži lacino," soudí hlavní kouč Jihostroje Jan Svoboda.

Jak si vysvětlit zlepšený výkon českobudějovického smečaře Pláteníka od třetího setu? "Pomohla  mu domluva. Měl jsem k němu výhrady, že nebojuje, jak bych si představoval," vysvětlil Jan Svoboda. Pláteník si však také proti sobě popudil ostravské publikum, když nekoordinovaně dopadl a zůstal ležet na kurtu. I s tím se museli vyrovnávat hráči stále ještě úřadujícího mistra. Ostrava chce titul a udělá pro něj vše.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž