Smečuje českobudějovický volejbalista Andy Rojas.

Smečuje českobudějovický volejbalista Andy Rojas. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Trable favorita. Budějovičtí volejbalisté musí ve finále dohnat ztrátu

  • 3
Finále play-off extraligy volejbalistů na sebe strhlo nebývalou pozornost. Velký favorit Volejbalový klub České Budějovice Jihostroj s Ostravou prohrává v sérii na zápasy 1:3. V sobotu nastoupí doma, utká se o možnost hrát dál.

V extralize volejbalistů se bude rozhodovat o tom, zda sezona skončí. Pokud pátý finálový zápas vyhrají České Budějovice, které budou hrát doma, konec play-off se odloží.

Když zvítězí hostující Ostrava, bude vzápětí slavit titul. Naposledy ho získala v sezoně 2005/06. Domácí favorit Jihostroj byl v minulých letech jasně nejlepší. Od roku 2000 získal všech sedm titulů. Za posledních šest let slavil pětkrát.

Před touto sezonou znovu posílil kádr a v Lize mistrů měl nejlepší výsledky ve své historii. Pak jako by se uspokojil, když nedokázal ani letos vyhrát Český pohár. Nebyl nejlepší ani v základní části extraligy. Tam však největší manko nabral, když hrál Ligu mistrů.

Později neustále vítězil a nejčastěji za tři body po výhrách 3:0 nebo 3:1. Bylo jedno, kde hrál a s kým.

Doma hned ve druhém kole základní části nejvyšší soutěže zdolal Ostravu 3:0 (20, 16, 18). Ve 13. kole nastoupil v Ostravě a domácí celek mu podlehl 1:3 (24, -19, -14, -17).

"Tři čtvrtě roku jsme naplno trénovali, pracovali jsme na kondici a na souhře, a to se nám vyplatilo," řekl po postupu svého týmu do finále play-off ostravský trenér Zdeněk Šmejkal.

Tak by mohl vysvětlovat i důvody, proč obhájce titulu v Ostravě začátkem týdne dvakrát prohrál. Budějovičtí jistě celý týden hledali příčiny kolapsu a doma budou chtít předvést výkon, na který soupeř stačit nebude.

Ostatně, to by se opakovala historie. I ve čtvrtfinále a v semifinále Ostrava venku pátý zápas prohrála. Série rozhodla až v šestém souboji doma. Možná v halách soupeře domácí celky uspávala, jako se jí to dařilo proti obhájci titulu. Pak ho šokovala intenzitou své píle a úspěšným univerzálem Michalovičem, který po sezoně z Ostravy jistě odejde.

Ostravští hráči mají jedinečnou šanci, která se nemusí zase řadu let opakovat. Půjdou za ní. Obhájce, který se nechal rozhodit, ji ještě může zastavit. Fanoušek? Těší se a taktně trne.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž