Radost Nicole Vaidišové z postupu do čtvrtfinále Wimbledonu

Radost Nicole Vaidišové z postupu do čtvrtfinále Wimbledonu | foto: Reuters

Zlomem byl vyhraný tie-break, přiznala Vaidišová

  • 7
Londýn - - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) Nicole Vaidišová je po roce znovu ve čtvrtfinále wimbledonské dvouhry. Devatenáctiletá česká tenistka porazila ve 4. kole Annu Čakvetadzeovou 4:6, 7:6 a 6:3 a v boji o postup mezi poslední čtyři se utká s Číňankou Ťie Čeng. Vaidišová přiznala, že zlomovým okamžikem duelu s Ruskou byla zkrácená hra, kterou získala bez ztráty bodu. "To byl zlom," řekla Vaidišová.

Česká tenistka proto na tiskové konferenci pochopitelně zářila spokojeností. "Jsem velmi spokojená, že tu jsem znovu ve čtvrtfinále. Užívám si, že jsem opět ve druhém týdnu grandslamu," řekla dvaadvacátá hráčka světa, jejíž postup mezi posledních osm je do jisté míry překvapením.

Vždyť naposledy před turnajem vyhrála dvakrát po sobě na letošním Australian Open a od března zvítězila jen ve dvou zápasech. V dubnu ale ukončila trenérskou spolupráci se svým nevlastním otcem Alešem Kodatem a angažovala nového kouče Davida Felgata. A výsledky se po hluchém období dostavují.

Vaidišovou v utkání proti Čakvetadzeové nepoložil ani nepříznivý stav 4:6 a 4:5. Set dotáhla až ke zkrácené hře, v níž Rusku deklasovala 7:0. "Tie-break, to byl zlom. Povedl se mi skvěle," dodala. Ve zkrácené hře i následné rozhodující sadě jí několikrát pomohla "prasátka". "Tak. To je tenis. Ale to se mohlo stát i opačně," uvedla Vaidišová.

Myslí si, že i štěstí přálo lepšímu. "Myslím, že jo. Ale nevyhrála jsem jen proto, že jsem dala prase."

Na duelu si cení faktu, že od druhé sady dokázala vylepšovat údery, které předtím kazila. "Forhend, servis. Jsem spokojená." Od třetího setu pak často zkoušela zkrácené míče. Rostlo jí sebevědomí? "Určitě," odpověděla.

Se svou úterní čtvrtfinálovou soupeřkou, která ve 3. kole vyřadila světovou jedničku Ivanovičovou, se v kariéře utkala zatím dvakrát. Pokaždé Vaidišová vyhrála.

Poslední duel se však datuje rokem 2006. "Je to dávno, co jsem s ní hrála. Vím, že tráva jí sedí, že je na ní dobrá a rychlá. Ale když předvedu svůj tenis, můžu vyhrát," dodala Vaidišová.

A právě před dvěma lety byla Číňanka 27. hráčkou computeru. Poté ale tři čtvrtě roku pauzírovala kvůli zraněnému kotníku a letos před Wimbledonem jí patřila až 133. pozice. Do soutěže se dostala na divokou kartu, k níž jí pomohl i triumf ve wimbledonské čtyřhře před dvěma lety. "Nicole neměla v poslední době moc dobrých výsledků, ale na trávě se zlepšuje. Nesmím moc přemýšlet a jen hrát," uvedla na adresu své české soupeřky Ťie Čeng.

. Úterní program (začátky ve 14:00):

Centrální kurt: Dementěvová (5-Rus.) - Petrovová (21-Rus.), Radwaňská (14-Pol.) - S. Williamsová (6-USA), B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Granollers, Ventura (Šp.).

Kurt č. 1: V. Williamsová (7-USA) - Tanasugarnová (Thaj.), Vaidišová (18-ČR) - Čeng Ťie (Čína), Petzschner, Peya (Něm./Rak.) - Björkman, Ullyett (8-Švéd./Zim.)

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga